Naizgled običan pogled na pučinu i Atlantski ocean, u Irskoj je poprimio tako impresivan i dramatičan oblik da danas svi gugaju: Kako doći do Skelling Michaela?

Skelling Michael ili Mihovilova stijena je ime stjenovitog otoka koji gotovo filmski izvire iz mora 218 metara u visinu. Njegov moćni izgled stvorile su oštre i naizgled neprijateljske stijene, no ovaj otočić nije tako neprijateljski nastrojen prema pridošlicama.

Štoviše, još u 6. stoljeću irski su redovnici ovdje sagradili kameno svetište i samostan baš kako bi, moleći među oštrim stijenama i stotinama valova koji se o njih obrušavaju – bolje pokazali i dokazali svoju predanost Bogu.

Danas su ovdje tako ostale i stotine stuba te kamenih struktura nalik košnicama koje su izgradili malobrojni stanovnici ovog otoka. Čini se kako su redovnici ipak na kraju zaključili da su dovoljno dokazali svoju ljubav prema Bogu, jer su uslijed surovih vremenskih uvjeta napustili ovo područje u 12. stoljeću.

Umjesto njih došli su novi gosti: snimateljska ekipa koja je radila na filmu Ratovi zvijezda: Epizoda 7 odabrala je baš Skelling Michael za Lukeovo daleko sklonište. A tu su i neki stalni stanovnici koji će vam rado pozirati: morske ptice blune, tupik i srodna njorka nalik pingvinu, te simpatični tuljani.

Zbog svega navedenog, otočić je danas dio UNESCO-ove svjetske baštine i rezervat prirode, a do njega se može doći brodom iz mjesta Portmagee. Pored njega nalazi se i „brat blizanac“, tzv. Mali Skelling koji nije pristupačan i na njemu nisu dozvoljene posjete. Samo divljenje izbliza, molimo.

Širi nego dulji: Poznati most zbog svojih neobičnih dimenzija jedinstven je u Europi O'Connell bridge, Dublin - 1 O'Connell bridge, Dublin - 2 O'Connell bridge, Dublin - 3 +1 O'Connell bridge, Dublin - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju