Drugi po veličini poluotok u Hrvatskoj proslavili su brodarstvo, sol, školjke i vino, kao i najdulje zidine u Europi - čudo graditeljstva (ukupne duljine sedam kilometara) koje je djelomično nastradalo u potresima i bitkama. Jedan od bisera poluotoka je i najviši vrh, sv. Ilija. S njega se pruža pogled na otoke Mljet, Korčulu i Hvar te Neretvanski kanal i Biokovo. Drevni su ga Slaveni nazvali Perunovo brdo, po svome bogu groma i munje, a zbog poskoka Talijanski su ga prozvali Zmijino brdo.

U podnožju Sv. Ilije smjestio se Orebić, najveće naselje na Pelješcu, a na sjevernoj obali je Trpanj, koji je nekoć bio važna izvozna luka. Pomorstvo je bilo na vrhuncu u 19. stoljeću kad su Trpanjci imali flotu od čak 14 jedrenjaka. Uzbudljiva prošlost, kao i specijaliteti u tanjurima i čašama dio su posebnosti Pelješca, no ovaj je poluotok omiljeno odredište za odmor i zbog predivnih plaža.

O Divnoj smo već pisali, a ovoga puta ćemo spomenuti Vučine koje su se smjestile u istoimenoj uvali, kraj mjesta Žuljana. Na toj pelješkoj krasotici nećete pronaći niti bar, niti tuševe, pa niti prostrani parking, ali je zato hlada, pijeska, šljunka i predivnog mora u izobilju.

Oni kojima su prirodne ljepote sasvim dovoljne za sreću Vučine su jedno od omiljenih mjesta na otoku, i to osobito izvan sezone kada vlada neopisiv mir. Izvori slatke vode koji se miješaju sa slanim morem dodatno će vas osvježiti - pogotovo nakon duge šetnje, ako ne nađete parking blizu plaže. Manji dio plaže je odvojen za nudiste pa ako mislite da je najbolje u moru kupati se gol produljite prema kraju uvale.

Kupanje pod liticom: Neopisivo lijepa plaža pod Brsečom, tamo gdje je more od dragosti gricnulo Učku Brseč - 1 Brseč - 2 Brseč - 3 +8 Plaža Klančac - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju