Antički grad Perperikon, koji su podigli Tračani, jedan je od najstarijih megalitičkih spomenika na svijetu, u potpunosti „isklesan“ u stijenama planinskog masiva Rodopi. Otkriven je tek prije otprilike 90 godina, ali otkad su prije 20 godina počela iskopavanja, postao je jedno od najznačajnijih turističkih atrakcija Bugarske.

Kultura Tračana i dan danas je obavijena velom tajne, s obzirom da iza njih nisu ostali nikakvi zapisi. Prema starim Grcima, Tračani su bili nevjerojatno dobro osposobljeni i vatreni ratnici, no i prilično dobri obrtnici. Upravo nedostatak podataka, povećava dodatno ovakva otkrića, poput Perperikona.

Inače, vjeruje se kako grad korijene vuče još od prije 8 tisuća godina, no svoj je vrhunac doživio tijekom kasne antike, kada je postao gradsko središte unutar Tračke provincije Rimskog Carstva. U kasnom brončanom i ranom željeznom dobu negdje na brdu sagrađeno je svetište. Zanimljiva je činjenica kako su arheolozi gotovo cijelo stoljeće tražili davno izgubljeno utočište starogrčkog boga Dioniza, a sada vjeruju da su ga pronašli u Perperikonu. Naime, uz ono Apolonovo u Delfima, ovo je najznačajnije svetište/proročište antičkog doba.

Širenjem kršćanstva koje su primili i Tračani, svetište je postalo suvišno te se čak i smatralo zaprekom nametanju nove vjere. Rimljani su ga stoga prekrili prašinom, te na taj način učinili ogromnu uslugu današnjim arheolozima.

Povijest Perperikona potrajala je do 1361. godine kada su grad osvojili Turci. Grad je uništen a sve stanovništvo završilo je u roblju, no ipak, neki arheolozi smatraju kako se u gradu živjelo još nekoliko desetljeća.

U svakom slučaju, ako vas put nanese ovdje i volite povijest, uživat ćete. A ako vaši interesi sežu i do arheologije, tim bolje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju