Antički grad Perperikon, koji su podigli Tračani, jedan je od najstarijih megalitičkih spomenika na svijetu, u potpunosti „isklesan“ u stijenama planinskog masiva Rodopi. Otkriven je tek prije otprilike 90 godina, ali otkad su prije 20 godina počela iskopavanja, postao je jedno od najznačajnijih turističkih atrakcija Bugarske.

Kultura Tračana i dan danas je obavijena velom tajne, s obzirom da iza njih nisu ostali nikakvi zapisi. Prema starim Grcima, Tračani su bili nevjerojatno dobro osposobljeni i vatreni ratnici, no i prilično dobri obrtnici. Upravo nedostatak podataka, povećava dodatno ovakva otkrića, poput Perperikona.

Perperikon - 3 Perperikon - 3 (Foto: Getty Images)

Inače, vjeruje se kako grad korijene vuče još od prije 8 tisuća godina, no svoj je vrhunac doživio tijekom kasne antike, kada je postao gradsko središte unutar Tračke provincije Rimskog Carstva. U kasnom brončanom i ranom željeznom dobu negdje na brdu sagrađeno je svetište. Zanimljiva je činjenica kako su arheolozi gotovo cijelo stoljeće tražili davno izgubljeno utočište starogrčkog boga Dioniza, a sada vjeruju da su ga pronašli u Perperikonu. Naime, uz ono Apolonovo u Delfima, ovo je najznačajnije svetište/proročište antičkog doba.

Širenjem kršćanstva koje su primili i Tračani, svetište je postalo suvišno te se čak i smatralo zaprekom nametanju nove vjere. Rimljani su ga stoga prekrili prašinom, te na taj način učinili ogromnu uslugu današnjim arheolozima.

Perperikon - 5 Perperikon - 5 (Foto: Getty Images)

Povijest Perperikona potrajala je do 1361. godine kada su grad osvojili Turci. Grad je uništen a sve stanovništvo završilo je u roblju, no ipak, neki arheolozi smatraju kako se u gradu živjelo još nekoliko desetljeća.

U svakom slučaju, ako vas put nanese ovdje i volite povijest, uživat ćete. A ako vaši interesi sežu i do arheologije, tim bolje.

Bugarski most nastao iz nečasnog ugovora, a jeziv odraz u vodi otkriva značenje imena Vrazji most, Bugarska - 1 Vrazji most, Bugarska - 4 Vrazji most, Bugarska - 3 +1 Vrazji most, Bugarska - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju