Pansion Gimmelwald ne može se, i ne želi, pohvaliti nekim osobitim luksuzom, dizajnerskim rješenjima ili najnovijim tehnološkim dostignućima. Baš suprotno.

Riječ je o tradicionalnoj alpskoj drvenoj kući iz 19. stoljeća, s udobnim ali jednostavnim sobama, s masivnim drvenim namještajem i dijeljenim kupaonicama, i duhom koji ne može zamijeniti ništa što se može kupiti. Pogled na UNESCO-ovo područje svjetske baštine Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn, svjež planinski zrak, mirisi domaće hrane pripremljene od organskih lokalnih proizvoda i simpatična obitelj koja ga vodi ono je zbog čega ćete se u njega zaljubiti. Činit će vam se da ste tu već bili, ali to je vjerojatno zato što ste tako zamišljali prizore iz Heidi.

Ovaj klasičan stari švicarski planinski hotelčić nalazi se u istoimenom selu Gimmelwaldu, u srcu švicarskih Alpa u Bernskom Oberlandu, na 1367 metara nadmorske visine. U selo ne možete doći autom, nego samo pješice ili žičarom iz doline Lauterbrunnen. Mjesto izgleda gotovo jednako kao prije sto godina, a tišina i mir koje ćete ovdje doživjeti ne mogu se usporediti ni s čim iz urbanog života.

Gimmelwald je jedno od posljednjih sela bez automobila u Švicarskoj. Već sam prilaz žičarom uz srme litice obećava vam poseban doživljaj. Planinske kolibe kao iz bajke, ukrašene cvijećem, pašnjaci kao iz reklame za čokoladu, malena sirana usred sela, spektakularan 300 metara visok vodopad, obiteljske trgovine "na prozoru“… sve je ovdje nevjerojatno šarmantno.

Ako ga posjećujete zimi, možete uživati u više od 50 kilometara skijaških staza, a možete doskijati do samog ulaza u Pansion Gimmelwald. Ako dolazite u ljetnoj sezoni, ljubazni domaćini rado će vam pomoći da odaberete neku od brojnih planinarskih staza, koje vode do 4 tisuće metara visokih vrhova koje gledate s prozora svoje sobe. Možete letjeti paragliderom, kupati se ili pecati u obližnjim jezerima ili otići na piknik i jednostavno uživati u pogledu na planine.

Ali, o karakteru ovog mjesta možda najbolje govori trgovina u sklopu pansiona, inspirirana tradicionalnim vrijednostima. Naime, to je najstarija europska trgovina "na povjerenje". U njoj nema prodavača, nema nadzornih kamera. Potpuno vam se – kao nekad – vjeruje. Nadopunite svoju planinarsku opremu, kupite domaće proizvode za izlet ili odaberite suvenire ili rukotvorine koji će vas podsjećati na ovaj alpski raj… i samo ubacite novac za to predviđenu „škrabicu“.

Ako vas je malo strah otputovati u ovo selo u kojem je davno stalo vrijeme, bez brige – interneta ima.

Eko-etno priča: Kako je entuzijazam spasio selo od umiranja. I njegove običaje, naravno Tucina kuća - 1 Stričev grunt - 6 Tucina kuća - 3 +18 Tucina kuća - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju