Stara Kapela maleno je slavonsko selo podjednako udaljeno od Nove Gradiške, Slavonskog Broda i Požege, i ako ste se u njemu našli slučajno, morat ćete se okrenuti i vratiti jer dalje ceste nema – ona vodi samo do Stare Kapele. I u prošlost.

Ako se ne odlučite okrenuti, nego ostati i istražiti selo i okolicu, bez obzira na to je li vas privuklo jezero na ulazu u selo, šarene stare kućice s cvijećem na prozorima ili velika livada posred koje ponosno stoji đeram – bit ćete više nego dobrodošli.

Ovo je selo biser slavonskog ruralnog turizma, smješteno u pitomoj dolini između brežuljaka, u miru i zelenilu i - nekom drugom vremenu. Priča koja stoji iza eko-etno sela Stara Kapela prepoznata je od početaka ovog projekta koji je osvojio mnoge nagrade i lijep je primjer suradnje domaćih ljudi i lokalne samouprave.

Sve je počelo ranih 2000.-ih kada je skupina entuzijasta odlučila osnovati udrugu i spasiti selo svojih djedova i baka, selo koje je ostalo svima izvan ruke i odlučilo umrijeti u tišini, na kraju ceste koja ne vodi nikamo.

Stričev grunt - 1 Stričev grunt - 1 (Foto: Booking.com)

Uložen je ogroman trud u obnovu starih seoskih gospodarstava, rekonstrukciju kuća i štagljeva za potrebe seoskog turizma, a pazilo se i na najsitnije detalje. Tradicija domaćih zidara, tesara i stolara sačuvana je u brižnom uređenju kuća, ali i čitavog sela i njegove okolice. Uređene su fasade na 14 postojećih kuća u tradicionalnom stilu s ukrasima i štukaturama oko prozora po starim predlošcima. Pet starih imanja potpuno je obnovljeno, uređeno da izgleda kao nekad, a opet da nudi sav potreban komfor suvremenom posjetitelju. Osim mobilnog signala. Jednostavno, ovdje ga nema, ali ako doista morate nešto hitno obaviti, svaki od ljubaznih domaćina ponudit će vam fiksni telefon.

Zaboravljeno selo danas je jedinstvena turistička destinacija u Slavoniji koja se na najljepši način hvali tradicionalnom arhitekturom, običajima, vrijednostima i neopisivo dobrom slavonskom kuhinjom.

U selu je napravljeno i dječje igralište, postavljena rasvjeta koja podsjeća na fenjere, a možete se prošetati sokakom starih zanata, posjetiti muzej tkanja i sve veću etnološku zbirku koja progovara o nekim prošlim vremenima kada je u selu živjelo 200 duša, kada se sa čardaka pazilo na granicu i kada je sama habsburška carica naredila da se svi imaju sa brdašaca preseliti u dolinu.

Tucina kuća - 6 Tucina kuća - 6 (Foto: Booking.com)

Svakako istražite okolicu koja je uređena s istom pažnjom. Ribiči ne trebaju ići dalje od jezera, a aktivniji mogu sudjelovati u tkalačkoj radionici, natjecati se u starim igrama ili obići kružnu pješačko-biciklističku stazu s uređenim odmorištima i postavljenim poučnima pločama o flori i fauni ovoga kraja te uređenim čardacima koji danas služe kao vidikovci.

U Staru Kapelu najlakše ćete doći ako s autoceste A3 izađete na izlazu Lužani, a do sela ćete se voziti još desetak kilometara. Iz Požege, Broda ili Nove Gradiške stići ćete za pola sata, a iz Zagreba za nešto manje od dva sata. Sobe i apartmane možete bukirati na platformi booking.com, a za jednu noć u ovoj ruralnoj idili trebat ćete izdvojiti tek tridesetak eura po osobi ili 60 za apartman za dvoje.

U selu su dva restorana i kušaonica domaćih rakija i likera, a u dogovoru s domaćinima dan možete započeti pravim slavonskim doručkom.

O ljubaznosti domaćina i izvrsnoj domaćoj hrani namjerno ne pišemo. Oboje je u Slavoniji poslovično dobro, a ovdje toliko da se ne da prepričati.
Idite i doživite, bit će vam drago.

 

Bajkovit vikend u Slavoniji PR PR PR +14 PR

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju