Dvorac Sammezzano nalazi se u talijanskoj regiji Toskani, a oduševljava svojim egzotičnim izgledom kojeg duguje neo-maurskom stilu kakvog poznajemo s primjerice, Gradske vijećnice u Sarajevu ili Turske kuće u Rijeci.

Podignut je na vrhu zelenog brda početkom 17. stoljeća, a svoj najveći sjaj doživio je u drugoj polovici 19. stoljeća kada je postao jedan od najljepših i veličanstvenih primjera neo-maurskog stila u regiji. Čak ga je posjetio i sam talijanski kralj Umberto I.

Bilo je to nevjerojatno zdanje s čak 365 soba (da, da – svaka za jedan dan u godini), a od kojih je svaka imala svoj poseban dizajn. Raskoš se ogledala u šarenim marokanskim mozaicima i pločicama, lampionima, nevjerojatnim bojama i geometrijskim oblicima…

I danas je okruženo ogromnim parkom koji spada u najveće parkove Toskane. Park je uređen u 19. stoljeću kada su u njemu posađeni brojni hrastovi, ali i neke egzotične biljne vrste te naravno, neizostavne fontane i vodene površine.

Nakon Drugog svjetskog rata dvorac je pretvoren u luksuzni hotel koji je imao prostore za spa i igranje golfa. No, 1990-ih godina ovaj raskošni hotel je zatvoren, a s vremenom je napušten, zapušten i zaboravljen. Više od dvadeset godina ovo zdanje je tužno propadalo i vjerojatno bi doživjelo sudbinu brojnih europskih dvoraca za koje se nije imalo novaca ili se nije moglo ući vlasniku u trag.

Srećom, za spas dvorca Sammezzano formirana je posebna komisija „Spasimo Sammezzano“ koja se bavi aktivnostima obnove i održavanja dvorca u suradnji s raznim tvrtkama, ali i turističkim vodičima koji su skupljali sredstva omogućivši razglede dvorca turistima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju