Elegantan, opušten, ugodan, pa čak i "najljepši grad Rumunjske" – tako opisuju Oradeu, grad na rijeci Crisul Repede. Smještena je blizu granice s Mađarskom, a danas je jedan od najvažnijih kulturnih i društvenih centara zapadne Rumunjske. U odnosu na mnoge druge gradove, uživa veći životni standard i smatra se jednim od udobnijih gradova za život. Ne morate u nju nužno preseliti, ali evo nekoliko razloga zašto biste je za početak barem trebali posjetiti.

Impresivna arhitektura koja može parirati Budimpešti i Beču

Na prvi pogled jasno je zašto je opisuju kao elegantnu i profinjenu. Grad je preplavljen secesijom i barokom te je svaka povijesna zgrada mini remek-djelo. Dovoljno je stati na prostrani trg Piata Unirii i baciti pogled oko sebe: na Palaču crnog supa, Gradsku vijećnicu, Palaču grkokatoličke biskupije…

Među najpoznatijim zgradama je slavna tvrđava zvana jednostavno Tvrđava (Oradea). Okružena je tzv. Vrtom jelena, u koji je svojedobno u lov dolazio i mađarski kralj Ladislav. Za renesansnu palaču je u 17. stoljeću bilo zaslužno nekoliko arhitekata, a nakon velike restauracije 2015. otvorena je za javnost zajedno s pripadajućim muzejima, radionicama, restoranima i kulturnim događanjima koja ih prate.

Multikulturalna pozadina grada koji je svima pružao dobrodošlicu

Tijekom svoje povijesti Oradea je bila kuća za sve: Rumunje, Mađare (i danas možete često čuti mađarski na ulicama), Talijane, Slovake, Nijemce, Židove, Rome… I svi su oni ostavili neizbrisiv trag u arhitekturi, pjesmama, vjeri, običajima i otvorenom duhu, koji i danas karakterizira njegove stanovnike.

Ipak, ni Oradea nije bila imuna na događanja u Drugom svjetskom ratu. Uoči rata imala je drugu najveću židovsku zajednicu u državi nakon Bukurešta, da bi u Holokaustu izgubila čak 24.000 Židova. Kraj rata doživjelo je samo 6000 njih, a u spomen na zajednicu koja ga je sačinjavala grad je obnovio sinagogu Zion u njezinom izvornom obliku. Danas više ne služi kao bogomolja, već živi novi život: kao mjesto okupljanja na kulturnim događanjima.

Zelena prijestolnica Rumunjske

S gotovo 30 kvadratnih metara zelene površine po stanovniku, Oradea je jedan od najzelenijih gradova Rumunjske, zbog čega je nedavno nosila i titulu Zelene prijestolnice. Mnoštvo parkova, šetališta uz rijeku, biciklističkih staza i livada omogućuju njezinim stanovnicima i posjetiteljima uživanje u prirodi usred grada, pa ćete za lijepog vremena i sami moći uživati u pikniku ili čitanju knjiga pod krošnjama – opušteno, kao što to priliči Oradei.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju