Zemlje diljem Starog Kontinenta ponovno uvoze životinjske vrste koje su u divljini izumrle prije stotine godina, a zašto, doznajte u nastavku...

Ako se uskoro zaputite u britanski Kent, postoji određena šansa kako ćete naletjeti na životinju koja nije lutala Engleskom tisućama godina. Govorimo o bizonima, tim ogromnim „nakupinama“ krzna i mišića koji su vjerojatno poznatiji po tome što lutaju Sjevernom Amerikom nego Europom. No europski bizoni zapravo su zasebna vrsta od svojih američkih rođaka - i dok su u divljini lovljeni do izumiranja, sada se vraćaju.

No, europski bizoni nisu samo u porastu u Velikoj Britaniji. Uvozi ih se ponovno na cijelom kontinentu, od Rumunjske pa sve do Španjolske. I tako malo po malo, iz godine u godinu, europska populacija bizona se oporavlja.

Bizoni nisu jedine životinje koje se vraćaju diljem Europe. Dabrovi ponovno žive u više od 25 zemalja na cijelom kontinentu, a vraća se i sivi vuk, i to sve do Nizozemske, Belgije, pa čak i jugozapadne Francuske.

I svijet ptica također napreduje. Crvene lunje ponovno su uvezeni u Englesku iz Španjolske još 90 - ih i sada se mogu vidjeti u gotovo svim okruzima, dok su se bukoči vremenom oporavili od skorog izumiranja diljem Walesa i Engleske.

Bizon Bizon (Foto: Getty Images)

Vrste se ponovno uvode u područja nakon temeljitog istraživanja lokalnih staništa i pažljivog razmatranja interesa ljudi koji tamo žive i rade. Nakon toga, vrsta se može ili prenijeti odnekud ili obučiti u zatočeništvu kako bi uspjela u novom području. Druga je politika na primjer kod vukova, koje se jednostavno ne lovi, već ih se pušta da se razvijaju i napreduju.

Ako se pitate koja je svrha svega ovoga, recimo kako ponovno uvođenje vrsta ima mnogo prednosti. Mnogi to vide kao povratak otpornijem, raznolikom prirodnom okruženju. Ali ponovno uvedene vrste također mogu aktivno podržavati druge divlje životinje i staništa, bilo da se radi o lovu na štetočine, podržavanju faune ili općenito uspostavljanju prirodne ravnoteže. Oni također mogu potaknuti turizam – što je vidljivo iz primjera uvođenja morskog orla na otok Mull u Škotskoj, te je područje postalo pravi magnet za promatrače divljih životinja.

Ova ideja je i više nego pohvalna, tako da bismo mi diljem Starog kontinenta, kroz neko vrijeme, mogli uživati u Europi kakva je nekad bila. Tko zna, možda uskoro neke životinje nećemo morati ići vidjeti u zoološki vrt, već ćemo ih promatrati na nekom izletu u prirodu.

Najbolji akvarij u Europi: Mjesto gdje možete spavati kraj morskih pasa i vidjeti životinje iz cijelog svijeta Oceanário de Lisboa - 8 Oceanário de Lisboa - 7 Oceanário de Lisboa - 6 +5 Oceanário de Lisboa - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju