Sabzi polo ili u doslovnom prijevodu s perzijskog jezika 'začinjena riža' ukusno je i aromatično jelo koje potječe s prostora Irana. Kao što ime govori, riječ je o kuhanoj riži pomiješanoj sa zelenim začinskim biljem, a obuhvaća i hrskavi sloj riže pomiješane sa šafranom.

Hrskavi sloj riže pomiješane sa šafranom dobiva se specijalnom perzijskom metodom kuhanja - tahdig. Riža se na dnu lonca peče na ulju i/ili maslacu, dok se ostatak termički obrađuje na pari. Na taj način može se pripremiti riža, ali i različite vrste namirnica poput krumpira, tjestenine i kruha.

Iranci obično pripremaju sabzi polo za Nowruz ili perzijsku Novu godinu, koja se slavi oko kalendarskog početka proljeća na sjevernoj hemisferi. Začinska riža tradicionalno se poslužuje s pečenom ribom, s perzijskim omletom po imenu kuku sabzi te salatom shirazi napravljenom od svježih krastavaca i rajčice.


Imajte na umu da je basmati riža najbolji izbor za pripremu ovoga jela. Dobro je operite i namočite u hladnoj posoljenoj vodi barem dva sata. Na taj način uklonit ćete višak škroba koji rižu može učiniti ljepljivom, ali i skratiti vrijeme njezine termičke obrade.

Sastojci za perzijsku začinsku rižu:

  • 340 g basmati riže dugog zrna
  • 60 g svježeg korijandra
  • 60 g svježeg kopra
  • 60 g svježeg peršina
  • 5 komada mladog luka
  • 3 žlice maslaca
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice biljnog ulja
  • ¼ čajne žličice mljevenog šafrana
  • sol
  • voda

Priprema perzijske začinske riže:

  1. Isperite rižu u hladnoj vodi nekoliko puta.
  2. Stavite ispranu rižu u hladnu vodu i dodajte jednu žlicu soli. Ostavite da se tako namače dva sata.
  3. Odvojite bijeli od zelenog dijela mladog luka. Bijeli dio ostavite za neki drugi recept.
  4. Zeleni dio mladog luka operite zajedno sa začinskim biljem: korijandrom, koprom i peršinom. Stavite sve zajedno u sjeckalicu povrća i pulsirajte nekoliko puta dok ne usitnite zelenilo.
  5. Mljeveni šafran pomiješajte s dvije žlice vruće vode i ostavite sa strane.
  6. U malom lončiću rastopite maslac i pomiješajte ga s nasjeckanim češnjakom. Uklonite lončić sa štednjaka i pustite da se maslac aromatizira češnjakom.
  7. U velikom loncu zagrijte dvije litre vode i dvije čajne žličice soli. Kada voda zavrije, ubacite u nju ocijeđenu i namočenu rižu. Kuhajte uz stalno miješanje tri do pet minuta, dok riža ne postane al dente.
  8. Procijedite napola kuhanu rižu.
  9. Odvojite dvije šalice napola kuhane riže i pomiješajte sa šafranom. Miješajte dok riža ne dobije žutonarančastu boju.
  10. Na dno većeg lonca stavite dvije žlice ulja i jednu žlicu aromatiziranog maslaca. Preko toga stavite sloj riže koju ste aromatizirali sa šafranom. Žlicom utisnite rižu u dno lonca.
  11. Ostatak dopola kuhane riže pomiješajte s ostatkom aromatiziranog rastopljenog maslaca i usitnjenim začinskim biljem. Dobivenu smjesu stavite na rižu sa šafranom. Utisnite je žlicom u lonac. Žlicom napravite nekoliko rupa u gornjem sloju riže.
  12. Poklopite lonac pamučnom krpom pa preko nje stavite poklopac kako biste u loncu zadržali svu toplinu i paru. Rub krpe prebacite preko poklopca – pripazite da ne visi i da se ne zapali tijekom termičke obrade.
  13. Tako pripremljenu rižu stavite na štednjak na jaku temperaturu. Kada se riža počne pariti, smanjite temperaturu na najmanje. Tako termički obrađujte rižu oko 45 minuta, odnosno dok se donji sloj riže ne zapeče i ne postane hrskav, a ostatak riže ne postane mekan i pahuljast.
  14. Kada je riža gotova, isključite štednjak.
  15. Podignite poklopac i uklonite krpu. Veliki tanjur stavite preko ruba lonca i preokrenite sadržaj lonca na tanjur tako da hrskavi rub riže bude gore, a ispod njega mekani dio sa začinima. Poslužite odmah. Dobar tek!

Koje zrno za koje jelo: 3 najbolje vrste riže za rižoto s kojima ne možete pogriješiti Vrste riže +0 Rižoto

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju