Kad vam netko spomene Azurnu obalu, nekako se svi „po defaultu“ sjete tri grada – Nice, Monte Carla i Cannesa. Ok, tu je i famozni St. Tropez, kojeg se isto mnogi sjete kao jet set odredišta, no ovaj put, prenosimo dojmove novinarske ekipe britanskog Guardiana iz lijepe Nice.

Ovaj grad, ova dama Azurne obale, doživjela je pravi face lifting posljednjih godina. Grandiozni gradski trgovi ponovno su popločani, pročelja su ponovno obojana, a novi tramvajski sustav donekle je smirio prometnu gužvu. Palme se se i dalje slikovito njišu na povjetarcu; na šetnici des Anglais sva su mjesta zauzeta – zapravo, grad izgleda na trenutak kao da ste zakoračili u svijet Instagrama.

Nica - 2 Nica - 2 (Foto: Getty Images)

Pa ipak, Nica je nekako nestala s radara posljednjih godina. Njezin starinski glamur zamijenila su modernija odredišta za vikend odmor u istočnoj Europi i Španjolskoj, barem kad je riječ o britanskim putnicima. Ali, svi oni bogataši s kontinenta koji su prvi proslavili grad i od njega učinili popularno odredište, i to još sredinom 19. stoljeća - nisu pogriješili. Lako dostupna, brzom željeznicom iz Pariza, Nica je najdostupniji grad na Azurnoj obali.

Grad hotela s pet zvjezdica

Uz gomilu hotela s pet zvjezdica i restorana s Michelinovim zvjezdicama, postoji mnogo pristupačnih mjesta za boravak i dobre jeftine hrane, što gradu daje više boemskog, mladenačkog izgleda od slavnijeg „brata“ Cannesa (eh, zbog filmskog festivala rijetko tko nije čuo za taj grad). Kao i u svakom „manjem“ gradu, najbolji način za istraživanje Nice je pješačenje.

Krenite preko Place Massena (jedan od najvećih gradskih trgova), kojeg krase grimizne palače napravljene za vrijeme talijanske vladavine. Probijte se i kroz tržnicu cvijeća Cours Saleya, kroz more ljubičastih bugenvilija i urednih nizova lončanica ispunjenih hibiskusom i slatko mirisnim jasminom. Sav taj put, dovest će vas do tihih uličica, prošaranih buticima, galerijama i slastičarnicama.

Nica - 3 Nica - 3 (Foto: Getty Images)

Iako u Starom gradu ima mnoštvo turističkih trgovina, pravih dragulja se još uvijek može pronaći. Tu je Tresors Publics koji nudi mješavinu hrane, kozmetike i parfema, a pritom je sve unutar trgovine ručno proizvedeno u Francuskoj. Kupci ovdje redovno dolaze još od davne 1932. Svratite i u Fromagerie Metin i otkrijte staklene vitrine nagomilane sirevima svih mogućih različitih okusa.

Vječna inspiracija

No, ovdje neće na svoje doći samo ljubitelji gastronomije, jer je druga važna stvar i umjetnost. Posjet Claudea Moneta Azurnoj obali 1885., ubrzo je otvorio vrata nekima od najvećih slikara tog doba – Picassu, Chagallu i Matisseu. Bilo bi sasvim moguće provesti cijeli vikend ne radeći ništa osim obilazeći galerije, ali Muzej Matisse je vrhunac, kolekcija od 130 djela iz njegove vlastite zbirke, koja prikazuje život, putovanja i mijenjanje tehnika jednog od najomiljenijih francuskih umjetnika.

No usprkos bogatstvu galerija i muzeja, Nica je doista grad na otvorenom. Zaputite se u park Jardins du Colline, s prekrasnim pogledom na more u jednom smjeru, a u drugom na Provansu i Alpe. Park je ispunjen obiteljima, parovima koji sjede ispod drveća, te umirovljenicima koji uživaju na lijepom vremenu.

To je ono što Nicu čini posebnom - ovdje ljepotu cijene jednako lokalni stanovnici, kao i turisti, te grad, usprkos statusu velikog turističkog središta već dva stoljeća, je još uvijek zadržao jaki lokalni štih i autentičnost. Pa ako planirate put Azurne obale, nemojte nipošto propustiti posjetiti ovaj grad.

Pariška piramida koja se smatrala nepoželjnom: Sve što trebate znati o najslavnijem muzeju na svijetu Mona Lisa Mona Lisa Louvre +6 Louvre

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju