Snježnik, jedan od najljepših i najpopularnijih vrhova tj. vidikovaca Hrvatske, s punim pravom nosi svoje epitete. Smješten u zaleđu Rijeke, djelomično pripada Nacionalnom parku Risnjak – ako ste raspoloženi za dobru planinarsku rundu, u jednom danu možete se popeti i na Risnjak i na Snježnik.

Sam put do njega počinje kod mjesta Platak gdje se nalazi i riječko skijalište, te vodi dalje kroz šumski put i tzv. Rimska vrata. Staza je dobro označena, a prvi vrhu izbija na prostrane zelene livade s kojih se pruža prekrasna panorama. U daljini su vidljive moćne bijele stijene koje zajedno sa šarenim livadama i pogledom na more stvaraju za to područje tipičan alpsko-mediteranski ugođaj.

Vegetacija Snježnika je izdržljiva i dobro podnosi ljetne vrućine, hladnoću i bure. Ovdje cvatu kraljevsko plavi encian i zaštićeni planinski runolist, zvjezdoliki cvijet koji voli visine.

Mnogi tvrde kako je pogled s vrha najljepši u proljeće kad livade procvjetaju i kad se za lijepog vremena vide okolna gorja i Kvarner. Od mora je udaljen manje od 20 kilometara zračne linije, no unatoč mediteranskom štihu i ljepoti, ime je dobio baš po snijegu koji se ovdje zadržava i do kasnog proljeća.

Za nas se, kao u inat, savršeno sunčano vrijeme promijenilo u svega pola sata i ostavilo nas na samom vrhu u oblacima (zvuči romantičnije nego što jest). No, možda smo se baš zbog toga bolje usredotočili na ono što nam je pred nosom: tužno, oronulo zdanje svega 15-ak metara ispod vrha.

Ni na nebu, ni za zemlji: usamljenik Snježnika

Nekad planinarski dom, a danas napuštena građevina urušenog krova i razbijenih prozora usamljeno stoji ispod vrha dok se planinari spuštaju pored njega.

Planinarski dom Moša Albahari izgrađen je 1951. godine na vrhu Snježnika (oko 1 500 m nadmorske visine) s kapacitetom za 20-ak ljudi.

Imao je i prekrasan pogled – doduše, danas je taj pogled još ljepši jer se urušio dio krova i ispali su prozori, pa je doslovno nebo granica. Unutra je vidljiv uništen i nabacan namještaj koji je nekad služio izletnicima za noćenje. Hodanje po terasi ne preporučujemo jer su daske dotrajale i dio njih već je propao.

Dom je nazvan po antifašističkom borcu Moši Albahariju koji je zbog židovskog podrijetla bio na meti okupatora u Drugom svjetskom ratu. Njegov brat Salamon vratio se iz Španjolske u Zagreb kad je čuo vijest o nacističkoj okupaciji, a sestra Simha uspješno je pobjegla iz logora te dočekala starost i smrt u Zagrebu. Njegova majka i druge dvije sestre ubijene su u jasenovačkom logoru.

Na još očuvanoj, ali istrošenoj spomen ploči stoji natpis kako je povodom 80 godina planinarstva u Hrvatskoj podignut dom Moša Albahari na Hrvatskom Snježniku (1 490 m). Zadnji put je obnovljen davne 1974. godine.

Nekad zaštitnik planinara danas i sam traži zaštitu

U razgovoru s ravnateljem NP Risnjak, Mariom Antolićem, pokušali smo doći do saznanja o sudbini ovog doma i potencijalnim planovima za obnovu.

„Projektna dokumentacija za obnovu je pri kraju, a kada se otvore fondovi za mogućnost obnove – spremni smo“, poručuje. Napominje kako je riječ je o velikim novcima koje oni kao ustanova jednostavno nemaju, no ide se u tom smjeru. Kako kažu: „Želje ne manjka, a mogućnosti postoje.“

Napuštamo Snježnik uz želju da mu se što prije vratimo i nadu da će ovaj napušteni dom konačno, nakon desetljeća zaborava, pronaći svoje mjesto pod suncem.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju