Ako nekog od vas put ikad nanese ovamo, a uvjereni smo da hoće, bit će lijepo šetati se među oblacima. Naravno, svi oni koji imaju fobije od visine ovo će mjesto izbjegavati, te ostati uskraćeni za prirodne ljepote.

516 Arouca – ime je mosta koji „pleše“ zrakom na jugu Portugala. Jednostavno, brojka 516 se našla u nazivu jer je most toliko dugačak u metrima, a Arouca je ime grada u kojem se most nalazi, a koji je smješten sat vremena južno od Porta.

Most povezuje vodopad Aguieiras i Paiva Gorge i to je posljednji „uradak“ u geoparku Arouca, ionako već poznatom po ekstremnim sportovima. Za prelazak preko mosta potrebno je desetak minuta, a za to vrijeme uživat ćete u panoramskom pogledu na vodopad, klisuru i brzu rijeku.

 

 

Radi se o visećem mostu u tibetanskom stilu koji drže čelični kabeli i dva ogromna tornja u obliku slova V, a rijeka Paiva nad kojom je izgrađen nalazi se 200 metara ispod njega. Gradnja je završena još prošle godine, a dizajn mosta potpisuje studio Itecons.

„Ovaj most za cilj ima privlačenje različitih vrsta ljudi – od onih koji vole arhitekturu, do zaljubljenika u prirodu, ali i onih koji uživaju u ekstremnim sportovima“, izjavili su iz općine Arouca. Most je titulu najdužeg visećeg pješačkog preuzeo od švicarskog mosta Charles Kuonen, koji gleda na Matterhorn, Weisshorn i Bernske Alpe.

Ipak, ako vas visina uzbuđuje više od daljine, možda biste trebali posjetiti stakleni most Zhangjiajie u Kini te probati kako to izgleda skakati bungee jumping u „ponor“ od 260 metara.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju