Planinarska koliba Margherita ili na talijanskom Capanna Regina Margherita je najviša građevina Europe. Izdiže se na 4554 metara nadmorske visine na vrhu Punta Ginfetti na masivu Mont Rossa u Alpama – na talijanskom teritoriju te u blizini granice sa Švicarskom.

Koliba je većinom izgrađena u dolini, a potom su dijelovi doneseni na krajnje odredište uz pomoć mazgi i članova Talijanskog alpinističkog kluba te je sastavili na licu mjesta. Otvorena je u kolovozu 1893. godine u čast kraljice Margarite Savojske po kojoj je ista dobila ime.

Koliba je isprva služila kao istraživački medicinski centar za visinske bolesti, potom i kao meteorološka postaja, a na koncu je postala konačište za alpiniste željne avantura.

Arhivska fotografija planinske kolibe Margherite Arhivska fotografija planinske kolibe Margherite (Foto: Profimedia)

Hotel sa 70 kreveta

Potkraj sedamdesetih godina prošlog stoljeća Margharita je u potpunosti zamijenjena – postojeća koliba je rastavljena, a na njezinom mjestu postavljena je nova građevina koja danas ima funkciju hotela sa 70 kreveta i s cijenom od oko 100 eura po osobi.

Otvorena je svega tri mjeseca u godini – od lipnja do rujna. Razlog za to se, dakako, skriva u vremenskim uvjetima. S obzirom da su zime ovdje iznimno oštre i hladne – najniža temperatura ikad izmjerena iznosila je čak -41 stupanj Celzijusa – hotel je otvoren samo u ljetnim mjesecima.

Povrh svega, do njega je moguće doći samo pješice, odnosno na skijama. Za penjanje je potrebna snaga, izdržljivost, znanje i strpljenje, a uspon obično traje dva dana.

Da ovo nije jednostavan poduhvat potvrđuju i članovi YouTube kanala Yes Theory.

Iako su krenuli na uspon sredinom lipnja, na planini je bilo mnogo snijega, što je zajedno s maglom i kišom otežavalo put. Kako su na kraju ipak završili na vrhu, pogledajte u njihovom videu u nastavku teksta.

Sve ostaje u obitelji: Najstariji hotel na svijetu radi već više od 1300 godina Najstariji hotel na svijetu Nishiyama Onsen Keiunkan, Japan - 4 Najstariji hotel na svijetu Nishiyama Onsen Keiunkan, Japan - 3 Najstariji hotel na svijetu Nishiyama Onsen Keiunkan, Japan - 2 +0 Najstariji hotel na svijetu Nishiyama Onsen Keiunkan, Japan - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju