Goleme staklene ploče u kojima se ogleda okolni krajolik AlUle u saudijskoj regiji Medini daju privid nadrealnog i tjeraju promatrača da se zapita je li riječ o fatamorgani. No za takvu sliku nije kriva pustinjska vrućina – radi se o pravoj zgradi koja se upisala u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća zgrada od ogledala na svijetu i broji fantastičnih 9740 četvornih metara.

Zgrada višenamjenske koncertne dvorane Maraya od zrcalnog stakla osmišljena je tako da odražava i ističe prirodnu ljepotu pustinje AlUle, a njezino ime na arapskom znači odraz ili ogledalo. Arhitektonsko umjetničko djelo namijenjeno je raznim događanjima, proslavama, performansima i poslovnim okupljanjima.

Nepravedno zanemarena AlUla dom je drevnih lokaliteta, povijesnih spomenika i nevjerojatnih prirodnih čuda, a Maraya je samo jedno u nizu remek-djela zbog kojih je vrijedi pobliže upoznati. Kraljevskom povjerenstvu osnovanom prije pet godina cilj je privući turiste do 2030. kako bi AlUla i Saudijska Arabija ušle na vrh ljestvice najboljih destinacija na svijetu do kraja desetljeća, a upravo je stakleni kompleks bio jedna od prvih stepenica na tom putu.

Zgradu smještenu usred pustinje realizirala je milanska tvrtka Gio Forma na visini od 26 metara. Dizajnirana je tako da ima ogroman prozor koji kada se otvori stvara zanimljivu igru pustinjskim okolišem, a izdaleka djeluje gotovo nevidljivo. Do sada se Maraya koristila za snimanje filmova i reklama popularnih brendova kao što su Rolls-Royce i Cartier.

No suvremeni arhitekti nisu jedini koje je nadahnuo krajolik Medine. Drevne nabatejske civilizacije koje su slijedile put tamjana i biranih začina upravo su ondje ostavile su zapanjujuće ruševine uklesane u kamene gromade i stijene kakve se mogu vidjeti u puno poznatijoj Petri.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju