Na njemu leže četiri glavna grada (Beograd, Budimpešta, Bratislava i Beč) i čak deset europskih zemalja. Kroz povijest je nosio brojna imena, ali i brojne potonule lađe i brodice. Njemu u čast slavni skladatelj Johann Strauss II posvetio je skladbu zvanu „Na lijepom plavom Dunavu“…

A jeste li znali da se uz sve to Dunav može pohvaliti i najočuvanijom deltom u Europi? Oko 70 kilometara prije ušća u Crno more, Dunav se dijeli na dva kraka i brojne rukavce, od kojih su neki povoljni za plovidbu. Cijelo područje je još uvijek prilično „divlje“ i začudo – neuništeno.

Delta Dunava stara je oko 5 tisuća godina i prostire se na gotovo 4 200 kilometara kvadratnih. Većina ovog prostora nalazi se u Rumunjskoj, a manji dio u Ukrajini. Delta Dunava je druga delta po veličini u Europi, nakon delte rijeke Volge koja se ulijeva u Kaspijsko more. A ovo nas dovodi do podatka da je je delta Dunava na prvom mjestu po očuvanosti u Europi.

Zamislite Kopački rit na steroidima i dobit ćete približnu sliku raskoši koja vlada. Mnoštvo rječica, močvara, šaša, trske, ptica i riba ovdje živi u savršenoj harmoniji. Tu ćete sresti i dalmatinskog pelikana – najvećeg pripadnika svoje vrste s rasponom krila preko tri metra.

Zbog ovoga je 1991. godine zaštićeni rumunjski dio delte upisan na UNESCO-ov popis svjetske baštine u Europi. Uskoro je postao rezervat biosfere i najveće zaštićeno zeleno područje koje se proteže na dvije države u Europi.

Sve ovo pogodovalo je razvoju turizma i panoramskih obilazaka delte brodovima i čamcima. Većih gradova nema, a stanovništvo ovog područja je malobrojno, pa posjetioci uglavnom u miru i tišini, uz poštivanje pravila ponašanja u prirodi uživaju u čarobnim prizorima. Jedna od najpopularnijih aktivnosti je promatranje ptica, koje traje od ranog proljeća do kasnog ljeta.

No, kako ovdje živi gotovo 4 tisuće vrsta životinja uz 2 tisuće biljnih vrsta, računajte na to da ćete imati materijala za barem nekoliko dana čistog uživanja 😉

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju