Jeste li se ikad zapitali kako izgleda najmanji park na svijetu? Kako god da ste ga zamislili, sigurno ne biste očekivali ovo: Mill Ends Park, smješten između dvije trake ceste za automobile u američkom gradu Portlandu (savezna država Oregon).

Mill Ends Park najmanji je park na svijetu, a čini ga samo jedno drvo. Površina mu iznosi svega 0.3 metra kvadratna. „Pa kakav je to park s jednim drvetom, u kojeg ne možeš ući“, mogli biste se s pravom zapitati. To nije omelo žiri zadužen za Guinnessovu knjigu rekorda koji mu je priznao status najmanjeg parka na svijetu.

Ako mislite da je to bizarno, čekajte tek da čujete priču o njegovom nastanku. Svemu je „svjedočio“ lokalni novinar Dick Fagan koji kaže kako je sve krenulo jedne večeri dok je gledao kroz prozor i ugledao irskog vilenjaka kako kopa rupu. Istrčao je iz kuće i zgrabio ga, što je značilo da ima pravo na jednu želju. On je zaželio park samo za sebe, no kako nije precizirao koje veličine park treba biti, irski vilenjak mu je poklonio – ovo. Priča o irskim vilenjacima kasnije je, kružeći po gradu, izrasla u desetke verzija i park je stekao kultni status.

Štoviše, 1976. i službeno je stekao status parka, ali i – pazite sad – „jedine kolonije irskih vilenjaka zapadno od Irske“. Nakon Faganove smrti stanovnici Portlanda nastavili su se brinuti za ovaj park, tako da ste ovdje mogli naići na razne intervencije: od bazena za leptire do figurica vojnika koje su sudjelovale u pokretu „Occupy Portland“ tako što su okupirale ovaj park.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju