Irački Kurdistan dio je teritorija Iraka na sjeveru zemlje koji nastanjuje većinski kurdsko stanovništvo. Riječ je o pretežno planinskom području prekrasne prirode, s mnoštvom rijeka, jezera i kanjona. Nažalost, prirodne ljepote Iračkog Kurdistana često padaju u drugi plan zbog turbulentne političke situacije u Iraku, pa mnogi nemaju priliku dobiti uvid u ljepote ovog kraja – a ima ih, i to kakvih! Stoga vam danas donosimo nekoliko najljepših mjesta koja se isplati vidjeti, pa makar i virtualno, sa sigurne udaljenosti.

Grad Erbil

Erbil je prijestolnica Iračkog Kurdistana i odiše upravo onim duhom prave metropole. Prostrani glavni trg s raskošnim fontanama, utvrda koju je zaštitio UNESCO, bazar koji čuva tradiciju cjenkanja i trgovine još od 13. stoljeća kada su prvi puta podignuti ovdje, džamija Jalil Khayat s tirkiznim kupolama i detaljima… Sve ovo nalazi se u Erbilu koji je nezaobilazna destinacija za sve koji putuju regijom.

Samostan Mar Mattai

Samostan Mar Mattai jedan je od najstarijih kršćanskih samostana – ne samo u Iraku, već i u svijetu. Osnovao ga je pustinjak Mar Mattai u 4. stoljeću, a on sam živio je izoliran od svijeta u spiljama planina koje danas okružuju samostan. Za samostan danas brine Sirijska pravoslavna crkva, a ono što ga čini impresivnim je njegova lokacija. Naime, uklesan je u stijene planine Alfaf s kojih se pruža nevjerojatan pogled na obronke okolnih planina.

Irački Kurdistan - 3 Irački Kurdistan - 3 (Foto: Shutterstock)

Kanjon Rawanduz

Mnogi koji su se odvažili na ovo putovanje života reći će kako je upravo kanjon Rawanduz najljepši dio Iračkog Kurdistana. Netaknuta divlja priroda može se komotno natjecati s najljepšim i najpoznatijim američkim nacionalnim parkovima ili norveškim fjordovima, jer pogled koji puca s kanjona oduzima dah.

Irački Kurdistan - 1 Irački Kurdistan - 1 (Foto: Shutterstock)

Deralok brana

Brana Deralok poznata je po vodi nevjerojatno tirkizne boje, a mnoge će ljepota prirode ovog mjesta podsjetiti na dolinu rijeke Soče. Brana je podignuta na rijeci Veliki Zab koja teče Turskom i Irakom, a ulijeva se u Tigris južno od Mosula. Područje brane podijeljeno je na muški i obiteljski dio – dobrodošli ste u oba, a razlika je samo u količini sadržaja. U muškom ga baš i nema, dok u obiteljskom postoje restorani i kafići.

Slap Geli Ali Beg

Zvuči možda neobično kada govorimo o turbulentnoj regiji kao što je ova, no slap Geli Ali Beg zapravo je vrlo turistička destinacija. Naravno, ovdje najčešće dolaze domaći gosti, ali nemojte se iznenaditi ni ako vidite strance kako veselo poput male djece hodaju bosi u hladnoj vodi, igraju se s loptom ili voze u gumenim čamcima. Slap je dobio ime po princu srednjovjekovnog emirata Soran, a pronaći ćete ga i na iračkim novčanicama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju