Ponedjeljak nakon vikenda u prirodi nekako lakše prođe, pa i cijeli tjedan se lakše kotrlja sa svježe napunjenim baterijama. A u potrazi za razbijačima rutine zavirili smo na istok Lijepe Naše.

Neki će reći da su Slavonija i Baranja nepravedno zanemarene destinacije za vikend-bijeg, a s obzirom na brojna mjesta za istraživanje planinarskih staza, kuhinje i smještaja po cijenama koje su osjetno niže nego u Istri i Dalmaciji, složit ćemo se da istok Lijepe Naše ne dobiva zasluženu pozornost.

U potrazi za seoskim domaćinstvima i agroturizmima naišli smo na mjesta koja vrijedi posjetiti na istoku Hrvatske. Neka od njih idealna su za odmor nakon dana provedenog u prirodi, a druga pak nude sve što je potrebno da ondje iskoristite i čitavo poslijepodne. Ono za čime smo se vodili prilikom sastavljanja liste su domaća hrana, opuštajuće terase, blizina prirode i recenzije gostiju.

Planinarski dom Jankovac

Iz ravnice koja je nekad bila dno Panonskog mora izdižu se planine na gotovo tisuću metara nadmorske visine. Jedna od njih je i Papuk, za koju se kaže da je najljepša planina Slavonije. Neizostavni dio posjeta Parku prirode Papuk svakako je i Park-šuma Jankovac, smještena na 475 metara nadmorske visine. Ovdje ćete pronaći brojne slapove, jezero, stoljetna stabla, a glavna atrakcija Park-šume Jankovac jest poučna Grofova staza, na kojoj možete upoznati prirodne ili kulturno-povijesne zanimljivosti. Planinarski dom Jankovac omiljeno je izletište u dolini, koju okružuju bogate bukove šume i brojni izvori i potoci podno Papuka. Gostima je na raspolaganju desetak soba i spavaonica, kao i domaća hrana.

Arboretum Lisičine, Papuk - 1 Arboretum Lisičine, Papuk - 1 (Foto: TZ Virovitičko-podravske županije)

Didin konak

Obiteljsko gospodarstvo Didin konak svojim gostima nudi savršen spoj prirodnih ljepota Kopačkoga rita, raznih aktivnosti, domaće hrane i smještaja. Jela koja se pripremaju na otvorenoj vatri ili u krušnoj peći, fiš-paprikaš, šaran na rašljama i čobanac, kao i neizostavne baranjske "grickalice" poput čvaraka najbolje pašu nakon dana provedenog u prirodi, bilo na biciklu ili u šetnji. Dan možete provesti i ploveći po dunavskim rukavcima ili pak na stazi za boćanje.

Seosko domaćinstvo Baka Ljuba

U mjestu Grabarje, između Pleternice i Kutjeva, smjestio se OPG i turističko-seljačko domaćinstvo Baka Ljuba, gdje možete svratiti nakon istraživanja okolice pješice ili biciklom. Prema Googleovim recenzijama, Baka Ljuba ima čistu peticu, kako zbog ljubaznih domaćina tako i zbog domaćih proizvoda. Rezanci s makom, kozji sir i vino od višanja samo su neki od specijaliteta koje ondje vrijedi kušati. Voće i povrće iz vlastitog vrta, domaće marmelade i pekmezi, kruh i tjestenina, kao i jela po starinskoj recepturi okusima i mirisima vode u neka prošla vremena. Pretjerate li u kutjevačkoj kapljici, ondje možete i prespavati.

Slika nije dostupna Putovanja Najočuvanija delta u Europi: Priroda kakva je nekad bila i koja vam nikad neće dosaditi

Gospodarstvo Paljevine

Na diljskoj visoravni Jezerac u selu Paljevine pronaći ćete imanje s restoranom koje svojim gostima nudi brojne aktivnosti, ali i mogućnosti za odmor u prirodi. Na mjestu gdje se sastaju biciklističke staze s planinarskim putovima i vinskim cestama ne nedostaje ideja za zabavu u prirodi, kao niti prave domaće kuhinje.

Seosko gospodarstvo Ivica i Marica


Ivicu i Maricu pronaći ćete u Karancu, nekoliko kilometara od Osijeka, ispod Banova brda, a lokacija je odlična polazišna točka za razgledavanje Kopačkog rita ili vrzmanje vinskim podrumima u okolici. Ljubazni domaćini ponose se domaćim životinjama, koje maze i paze, a organiziraju i jahanje, vožnju fijakerom i seljačkim kolima te izlete u okolicu. A kada se umorite od svih tih aktivnosti, kod Ivice i Marice možete i prespavati u predivnim drvenim kućicama, kao i uživati u domaćoj hrani. U carstvu prefinih čvaraka, sira i mesa nađe se i vegetarijanskih i veganskih opcija, pa u kućici iz bajke nitko ne ostaje gladan.

kuća dida Tunje kuća dida Tunje (Foto: PR)

Kuća dida Tunje

U selu Oprisavci, 20-ak kilometara istočno od Slavonskog Broda, pronaći ćete etno-imanje, restoran s tradicionalnom slavonskom kuhinjom, kao i kuću za odmor s prenoćištem. Poput vremeplova, Kuća dida Tunje vodi u tridesete godine prošlog stoljeća, kada je imanje sagrađeno, te kroz starinske predmete otkriva kako se nekoć živjelo u slavonskom selu. Rustikalne sobe sa stoljetnim namještajem imaju sve što je potrebno za pravi odmor, a seoskom dvorištu smjestili su se ribnjak, dječji zabavni park, sjenice, kao i štagalj, štala s domaćim životinjama, prostori za peke te radionica sa starim alatima. Volite li domaću kuhinju, u restoranu dida Tunje doći ćete na svoje. Čobanac, fiš-paprikaš, šaran na rašljama flekice, tačke neka su od jela koja mirišu u kuhinji.

Salaš Savus

Na padinama Dilj gore, na istoku Slavonskog Broda, smjestio se Eko-etno Salaš Savus. Sa svojim sportskim terenima na kojima možete zaigrati nogomet, odbojku ili boćati, kao i kilometri i kilometri staza za šetanje s pogledom na livade i šumu ili vožnju bicikla, gosti Savusa itekako imaju čime popuniti vrijeme. Slavonske delicije pronaći ćete u rustikalno uređenoj Slavonskoj kući, a nemojte propustiti kušati i domaće rakije.

Knežev dol

Dvadesetak kilometara sjeverno od Osijeka nalaze se Kneževi Vinogradi, idiličan baranjski kraj na padinama Banovog brda. Šume, polja, vinogradi, ritovi i rijeke koji se isprepliću u ovom kraju Lijepe Naše, gdje vam sigurno neće biti dosadno. Bilo da želite provesti vikend u razgovoru s vinarima, kušajući izvrsna vina ili istraživati prirodu biciklom, kanuom ili fijakerom, ovdje ćete imati što raditi. Pod trešnjom i orasima Kneževa dola, uz brbljanje ptica i igru vjeverica, obitelj Kočevar pobrinut će se da kući ne odete gladni niti žedni. Medeni perkelt od patke, knežev pijetao, baranjski čobanac i jela s ražnja za ljubitelje mesa ili fiš-paprikaš, kečiga, smuđ, šaran i štuka u raznim varijacijama specijaliteti su koje ćete pronaći na meniju Kneževa dola.

ranč Ramarin ranč Ramarin (Foto: PR)

Ranč Ramarin

Između rijeke Save i obronaka Dilja pronaći ćete idealno mjesto za uživanje u ruralnom krajoliku i tradicionalnim specijalitetima od sastojaka s obližnjih poljoprivrednih gospodarstava, no ono čime se osobito ponose na ranču su predivni konji, koje možete naučiti jahati. Staze u blizini Ramarina istražuju se i biciklima i pješice, a neke od njih vode do jezera na kojima možete pecati. Ondje ćete pronaći i vinariju koja je ukopana u brdo pored jezera te kušati traminac, pinot crni ili graševinu. Ranč Ramarin ima 11 luksuznih bungalova te hostel za 28 osoba, kao i kamp-parking. Tko želi, može i unajmiti sjenicu s roštiljem i krušnom peći za 15-ak ljudi.

Tucina kuća - 2 Putovanja Eko-etno priča: Kako je entuzijazam spasio selo od umiranja. I njegove običaje, naravno

Seljačko domaćinstvo Opođe

Na južnim obroncima Psunja i zapadnim padinama Požeške gore, u mjestu Cernik pronaći ćete domaćinstvo u seoskoj oazi, daleko od buke s malim zoološkim vrtom u kojem žive ovce, koze i magarci, kao i predivni Lipicanci, jedna od najstarijih pasmina konja. Iskoristiti možete i teren za mali nogomet ili krenuti do jezera. Na imanju se proizvode sokovi, vina i rakije koje možete kušati, a nakon toga se odmoriti i na slami, kako se nekoć spavalo. Apartmani imaju i kamin, kao i zimski vrt.

10 genijalnih izletišta u Dalmaciji za uživanje u prirodi i vrhunskoj hrani Vrata Biokova - 6 Vrata Biokova - 14 Vrata Biokova - 13 +1 Vrata Biokova - 7  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju