Postoji prilično dobra šansa da niste čuli za Republiku Nahičevan, započinju reportažu novinari BBC-a koji su posjetili ovu azerbajdžansku eksklavu i utvrdili da se radi o jednoj od najodrživijih zemalja svijeta. Pa počnimo stoga malim uvodom u ovaj dio Azije.

Nahičevanska Automona Republika je azerbajdžanska eksklava, tj. teritorij Azerbajdžana koji se nalazi van njegovih granica i u potpunosti je okružen drugom zemljom ili zemljama – u ovom slučaju to su Armenija, Iran i Turska. Glavni grad ove republike jest istoimeni Nahičevan, a posjetioci ovu zemlju i grad opisuju kao jedno od najpustijih i najizoliranijih mjesta bivšeg Sovjetskog Saveza u koji malo tko zalazi izvana.

Srećom, novinar David McArdle uspio je provesti neko vrijeme u Nahičevanu i malo je reći da su njegovi dojmovi pozitivni. Već po samom dolasku uočava kako nigdje nema smeća i ulice su gotovo nadrealno čiste. U razgovoru s lokalnim stanovnicima primjećuje njihovu sklonost „samoodrživosti“ na koju su ih natjerale povijesne okolnosti.

Kako im je dosadilo ekonomski ovisiti o drugima, stanovnici Nahičevanske Republike okrenuli su se sami sebi – uzgajaju hranu za vlastite potrebe, a otkako je Azerbajdžan doživio naftni skok sredinom 2000-ih, „samoodrživa nacionalna svijest skočila je u nebesa“, tvrdi.

Hranu uzgajaju bez upotrebe pesticida i potpuno je organska. Ovčetina dolazi od ovaca s okolnih farmi, riba iz obližnjih jezera, ljekovito bilje s okolnih planina, a čak i sol vade iz podzemnih pećina. Ovo se osjeti već pri prvom zagrizu, a stanovnici Nahičeva ponosno će istaknuti kako su zdrav narod koji ne pati od raznih bolesti kao i ostali.

Ako se i razbole od primjerice bolesti pluća, za to postoje obližnja mjesta. Jedno od njih je obližnja špilja Duzdag u koju ljudi dolaze na „špiljsku terapiju“. Štoviše, dolaze sa svih krajeva svijeta – naročito plućni bolesnici, asmatičari, pušači… I kako kažu Nahičevčani – odlaze izliječeni.

Dajte joj priliku: Zemlja Vatre u kojoj ćete u restoranu pivo platiti 5, a kolu 2 kune! Azerbejdžan - 1 Azerbejdžan - 2 Azerbejdžan - 3 +1 Azerbejdžan - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju