Jedna od najpoznatijih atrakcija i znamenitosti smještenih u srednjoj Dalmaciji jesu slapovi Krke, nacionalni park sa svojih sedam veličanstvenih sedrenih slapova i još brojnim prirodnim ljepotama koje treba vidjeti jednom u životu. Nacionalni park nosi ime predivne rijeke Krke, koja je dugačka 72 i pol kilometra. Park obuhvaća najljepši dio toka Krke i donji dio toka rijeke Čikole, a glavna atrakcija, iako ne i jedina, jesu spomenuti slapovi. Park je smješten u Šibensko-kninskoj županiji s površinom od 109 četvornih kilometara, a udaljen je od Šibenika oko 10 i od Splita oko 90 kilometara.

Kako do Nacionalnog parka?

Ako putujete autobusom, kupite kartu do Šibenika, iz kojeg će te bez problema doći do npr. Skradina, tj. do jednog od čak 10 ulaza u park. Tijekom glavne ljetne sezone također je moguće pronaći izravni autobus iz nekih gradova Dalmacije, a tu su i brojne organizirane ture iz Splita, Šibenika i Zadra, kao i manjih "ljetnih" destinacija. Dolazite li automobilom, prema parku vode jasno označeni putokazi, a put je slikovit i prilično ugodan. Najbolje je odabrati rutu preko autoceste, a zatim D33. 

Zapamtite, u prirodi ostavite samo tragove svojih koraka! Pokupite smeće, čuvajte prirodu i budite odgovorni prema njoj!

Što posjetiti u Nacionalnom Parku Krka?

Regija je netaknuta i sastoji se od jednog ili više dobro očuvanih ekosustava. Postoji nekoliko vrsta različitih staništa, s osamnaest različitih vrsta riba, više od 800 vrsta iz biljnog svijeta i raznolikom faunom, pa nije ni čudo što je divlji svijet na ovom području nevjerojatan. Vode u rijeci Krki i oko nje dom su mnogih vodozemaca i gmazova, kao i više od 200 vrsta ptica, što ih čini jednim od najvrjednijih ornitoloških regija Europe.

Sedam slapova uključuje Skradinski Buk, Roški slap, Miljacka slap, Rošnjak, Manojlovac slap, Brljan, Bilušića buk. Ukupni pad kaskada i slapova na cijelom području parka iznosi 242 metra. Skradinski Buk ima najvišu kaskadu na Mediteranu sa svojih 46 metara te se smatra jednim od najljepših slapova kalcijeva karbonata u Europi, s kolekcijom od sedamnaest slapova koji se protežu u visini.

Roški vodopad, poznat i kao "ogromni vodopad", sastoji se od 22,5 metara visokog glavnog vodopada i bezbrojnih rukavca, slapova i sedrenih otoka. Smješten je oko 36 kilometara nizvodno od izvora Krke. Preko vodopada vodi cesta koja datira iz rimskog doba, a tu je i niz starih vodenica, a tek nekoliko ih je obnovljeno i vraćeno u prvobitnu funkciju.

Posjetite vodopad Manojlovac, smješten samo stotinjak metara od arheološkog lokaliteta Burnum. Ovo je treći slap u nizu, a sastoji se od niza sedrenih barijera ukupne visine 59,6 m, s najvećom je barijerom visine 32,2 m.

Jedna od najpopularnijih atrakcija NP Krke je otok Visovac koji predstavlja jednu od najvrjednijih hrvatskih prirodnih i kulturnih vrijednosti. Franjevački samostan Gospe od Milosrđa i crkva Gospe od Visovca na ovom mjestu stoje od 1445. godine, a samostan ima vrijednu arheološku zbirku crkvenog platna i posuđa, bogatu knjižnicu s nekoliko povijesnih rukopisa, vrijednim knjigama i inkunabulama. Visovac je moguće posjetiti organiziranim izletom brodom iz Skradinskog Buka, Stinice i Remetića.

Idila u Dalmaciji! Predivni zeleni otočić koji možete obići pješice Krka - 23 Visovac Krka - 20 +2 Krka - 11

3,5 kilometara istočno od Kistanja nalazi se Manastir Krka, duhovno središte pravoslavne vjere, a uz njega stoji crkva izgrađena u bizantskom stilu. Samostan se prvi put spominje u pisanim zapisima 1402. godine. a možete ga posjetiti organiziranim izletom brodom s Roškog slapa od travnja do listopada.

Tu je i Amfiteatar Burnum, dragulj drevne povijesti, nekadašnji rimski vojni logor. Burnum je bio sjedište XI legije rimske vojske Claudiae Piae Fidelis i IV legije Flaviae Felix. Arheološki artefakti s ovog lokaliteta (oružje, alati, predmeti za svakodnevnu upotrebu) izloženi su u eko kampusu Puljane i koji je otvoren za posjetitelje tijekom cijele godine.

Razgled parka na dva kotača

Nacionalni park Krka ima 470 kilometara biciklističkih staza s čak 14 različitih ruta. Biciklističke staze oblikovane su kao kružne rute, a postoje brdske biciklističke staze, cestovne rute i staze za pješačenje. Postoje tri polazne i završne točke za sve rute: Ured Nacionalnog parka Krka u Skradinu, Centar za posjetitelje na Laškovici i Eko kampus Krka na Puljanama.

Korisne informacije

Nacionalni park Krka otvoren je tijekom cijele godine, osim 25. i 26. prosinca. Neki dijelovi parka zatvoreni su od studenog do ožujka, ali Skradinski Buk i Roški slap otvoreni su tijekom cijele godine. Radno vrijeme može se razlikovati tijekom cijele godine, a najbolje je prije posjeta provjeriti točnu informaciju radnog vremena na službenim web stranicama nacionalnog parka.

Cijena ulaznice varira ovisno o dobu godine, odabranom ulazu / odjeljku i dobi posjetitelja. Ulaznica koja vam omogućuje pristup cijelom parku može koštati od 30 do 200 kuna, a mogu se kupiti na licu mjesta ili rezervirati putem interneta putem službene web stranice Nacionalnog parka Krka, gdje također možete vidjeti potpune informacije o cijenama.

Parking je besplatan na svakom ulazu, ali parkirno mjesto je vrlo ograničeno na najpopularnijem ulazu - Skradinski Buk. Ulaz Lozovac ima najveći broj parkirnih mjesta. Budući da ima toliko posjetitelja, nije neobično da ćete možda morati platiti parkiralište kojim ne upravlja Park.

Nacionalni park Krka je uistinu savršeno mjesto za jednodnevni izlet jer može ponuditi toliko raznolikosti kada su u pitanju divlje životinje, priroda, gastronomija, povijest - čak se možete i voziti brodom i plivati. A po prihvatljivoj cijeni možete si priuštiti lijep jednodnevni izlet iz Šibenika, Zadra i Splita i stvoriti sjajne uspomene s pregršt divnih fotki.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju