Stari grad Mesembria i nekadašnja grčka kolonija na bugarskim obalama Crnog mora posljednjih je desetljeća doživjela nevjerojatnu eksploziju turizma i postala jedna od glavnih turističkih atrakcija Bugarske.

Danas nosi ime Nesebar i proširio se izvan granica utvrđenog grada na poluotoku. Iako iza sebe ima bogatu povijest čemu svjedoči arhitektura, svojim posjetiteljima uz bazilike, stare kućice i muzeje nudi i zabavu koje se ne bi posramili ni najbolji resorti Europe.

Stari grad Nesebar

Stari grad Nesebar nalazi se na poluotoku isturenom prema Crnom moru, na čijem vas ulazu dočekuje stara drvena vjetrenjača, jedan od simbola Nesebara.

Često ga nazivaju „biserom Crnog mora“, a iskusni putnici zbog ljepote Starog grada uspoređuju ga s našim biserom Jadrana i kažu: bugarski Dubrovnik! Hrabro, ali nakon što smo bacili pogled na stare zidine na moru, nismo mogli negirati da je uistinu posebno lijep.

Bio je to jedan od prvih bugarskih gradova koji je započeo s kovanjem novca, što svjedoči njegovom važnom statusu nekadašnjeg trgovačkog središta. Iz 18. stoljeća očuvane su stare kameno-drvene kućice koje prirodaju njegovoj unikatnosti i šarmu – u jednoj od njih nalazi se etnografski muzej koji prikazuje život Nesebara i njegovih stanovnika, ribara i proizvođača vina.

Kamene ulice i drvene kućice, antičke ruševine i srednjovjekovne crkve, živahne ulice s otvorenim dvorištima u kojima su izloženi suveniri i odjeća, dugačka obala s nasukanim brodićima… Sve ovo čini savršenu kulisu za turiste i ljubitelje povijesti, kušanja vina, odlične hrane i dobrog šopinga.

Nesebar ima svoju baziliku Hagia Sophia iz 5. stoljeća a uz nju još 40 crkvi. S obzirom na to da je riječ o malenom gradu, nije ni čudno što ga smatraju gradom s najviše crkvi po glavi stanovnika. No, riječ je o povijesnom naslijeđu i mnoge od njih više nisu u funkciji, već služe kao spomenici kulture.

Korak dalje…

Stari grad samo je malen dio Nesebara koji se pruža duž obale. Ovdje na scenu stupaju luksuzni hoteli, odmarališta, plaže, dućani, restorani i kafići.

Najpoznatija plaža zove se jednostavno i primamljivo: Sunčana plaža. Otvorena 1958. godine kao mjesto za lokalne obitelji, izrasla je u najveći turistički resort Bugarske koji nudi sve od rekreacije do kockarnica.

Glavna avenija koja prolazi uz samu plažu iz zraka izgleda poput Las Vegasa sa svojim dućanima, kafićima, zabavnim parkovima i tisućama ljudi koji uživaju u uličnoj glazbi i druženju.

Zbog toga je postala i tema BBC-jevog istraživačkog serijala o drugoj strani turističkog blještavila, te slavnog Channel 4 koji prikazuje bijeg dvojice Britanaca od tegoba svakodnevnog života u bugarski raj na moru.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju