Da je naša Zemlja planet ekstrema i čuda koja nas zadivljuju čak i kad mislimo da smo sve vidjeli, potvrđuje i prekrasan fenomen na samom jugu. Na najhladnijem kontinentu, Antarktici, nalazi se planina Erebus (Mount Erebus). Premda je prekrivena snijegom, ova 3 794 metra visoka ljepotica iznenadit će malobrojne posjetioce prizorom na vrhu.

Naime, iz vrha ove planine izlazi dim, kao da u njoj nešto kuha. I doista jest tako – riječ je o najjužnijem aktivnom vulkanu na svijetu, smještenom u regiji gdje se temperature kreću od -28 do -60 stupnjeva. U njegovom krateru nalazi se jezero lave nastalo 1970-ih godina, premda je sam vulkan aktivan više od milijun godina.

Otkriven je tijekom ekspedicije koju je predvodio istraživač James Clark Ross u siječnju 1841. godine. U njegovom društvu bio je i blizak prijatelj Charlesa Darwina, Joseph Hooker, a imali su i tu sreću da promatraju vulkan tijekom erupcije. Upravo oni podarili su vulkanu njegovo ime Erebus, koje potječe iz grčke mitologije, a personifikacija je tame i „dijete Kaosa“.

Nažalost, kao da je svojim imenom prizvao nesreću, vulkan je bio i mjesto velike tragedije. U studenom 1979. godine dogodilo se nešto prilično bizarno: avion tvrtke Air New Zealand prevozio je 237 putnika i 20 članova posade na redovnoj liniji koja omogućuje panoramski razgled Antarktika. No, zbog greške pilota avion se zabio u Mount Erebus. Nitko nije preživio. Bila je to jedna od najvećih tragedija koja je zadesila Novi Zeland.

Danas je Erebus i dalje aktivan, pružajući ovim predjelima bar malo topline kojom oskudijeva.

Utrka do kraja svijeta: Priča kobne ekspedicije koja je "osvojila" Južni pol jedna je od najuzbudljivijih u povijesti Roald Amundsen +0 Antarktika

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju