Iran ili nekadašnju Perziju znamo kao staru civilizaciju sa znamenitostima iz (daleke) prošlosti - poput grada Perzepolisa, drevnog kompleksa Čoga Zanbil, džamije Nasir ol Molk, mostova Esfahana ili dvorca Rudkhan.

Iako su neizostavan dio iranske kulture i atrakcije koje je grijeh propustiti vidjeti uživo, možda upravo zbog njih ponekad ispuštamo iz vida koliko se Iran modernizirao posljednjih desetljeća. Teško je zamisliti modernu arhitekturu, blještavilo grada i prometa te staklene zgrade uz ove romantične tragove prošlosti, zar ne?

Pa ipak, Iran je zemlja mladih ljudi i ambicioznih arhitekata koji svojim idejama odražavaju ljubav prema tradiciji i otvorenost prema budućnosti. Ovo je samo nekoliko primjera moderne iranske arhitekture koja bi vas mogla oduševiti i koje biste mogli uvrstiti na dugačku listu mjesta koje želite vidjeti na Istoku.

1. Milad toranj

Jedan od najviših betonskih tornjeva svijeta (435 metara), toranj Milad u Teheranu, po završetku 2007. godine zauvijek je promijenio panoramu grada. Osim što služi za prijenos telekomunikacijskog signala, u njegovoj „glavi“ nalaze se rotirajući ekskluzivni restoran, konferencijska dvorana, vidikovac i prostor za umjetničke izložbe. Djeluje svjetski, a opet je zadržao nešto svoje: njegov trup je oktogonalnog oblika koji je iranski arhitektonski klasik.

2. Barin ski resort

Eh, da smo sad tamo! Ski resort Barin smješten je u planinskom lancu Alborz, kojem pripada i najviša planina Irana – Damavand sa svojih 5 610 metara visine. Svojim izgledom savršeno se uklopio u snijegom prekrivene vrhove, a njegov arhitekt inspiraciju je pronašao u eskimskim igluima.

Zaobljenih linija, bijele boje, minimalnog dekora i općenito nenametljiv, osvojio je dobre ocjene stručnih očiju i publike. Što vi kažete?

3. Most Tabijat („Most prirode“)

Most izgrađen 2010. godine služi za prelazak gradske autoceste i povezuje dvije zelene površine, park i park-šumu. Sa svojih gotovo 300 metara duljine, to je najveći pješački prijelaz u Teheranu. No, on je mnogo više od samog mosta: u njemu se nalaze restorani, kafići, staza za pješake, bicikliste, pa čak i skejtere i turističke kočije. Povrh svega, nalazi se i vidikovac koji gleda na parkove i planinu Alborz.

Osmislila ga je arhitektica Leila Araghian koja je htjela da most ujedno bude i mjesto za druženje. Danas je most jedna od najpoznatijih atrakcija Irana, arhitektonsko čudo koje je dobilo brojne nagrade i priznanja. Ono što je fascinantno jest to da je u doba početka gradnje mosta arhitektica Leila imala svega 27 godina.

4. Azadi toranj („Toranj slobode“)

Toranj koji je jedan od najpoznatijih simbola Irana nalazi se u Teheranu, a izgrađen je 1972. godine. To je bio period prije Iranske revolucije, kada je Iranom vladao šah Reza Pahlavi – prijatelj Zapada. Sam toranj zvao se Shahyad, no nakon Iranske revolucije preimenovan je.

Bio je poprište brojnih događanja, od marševa i prosvjeda protiv vlasti, do proslava godišnjice revolucije. Iako je sad već navršio pola stoljeća, bio je rezultat modernizacije i svojedobne mini renesanse iranske umjetnosti. Djeluje čisto i jednostavno, no spoj je različitih iranskih tradicija i simbol moderne, jake države.

U njemu se nalazi muzej, a pored njega niknula je i bista koja možda najbolje prikazuje moderna vremena i njihovog čovjeka, koji pozira radeći selfie.

5. Gonbad-e-Mina planetarij

Kada ga vidite, vidjet ćete zvijezde. Doslovno. Slavni iranski planetarij u Teheranu osim što vam može predočiti zvijezde, planete i galaksiju na dlanu, oduševljava i svojim „svemirskim“ izgledom. Na njegovom krovu projicirano je nebo, a ambijent je osmišljen tako da javnosti i široj publici stvori dojam teatra te na zabavan način prezentira astronomiju.

Sadržaj je također dobro prilagođen turistima jer postoje i prijevodi na engleski jezik, a posebno zabavno će biti onima koji dolaze s djecom (makar, nismo li svi poput djece tamo?). Poručuju svojim gostima: „Kod nas ne morate biti astronaut da biste doživjeli osjećaj svemira!“

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju