Kada se uspnete cestom koja vodi u brdo iznad Malog Lošinja i koja izgleda kao da se njome ne prolazi često, otvorit će vam se jedan od ljepših lošinjskih vidika, na grad, luku i tamno plavo more uokvireno bujnim zelenim Kvarnerom i surim Velebitom koji ga čuva. Zapuhnut će vas svi mirisi otoka i mora koje ste ikada osjetili – odjednom. Na ulazu ste u Miomirisni vrt i na početku jedne sasvim drugačije, opojne šetnje.

Miomirisni vrt priča je o Lošinju, Mediteranu, djetinjstvu, ali i o tome kako živjeti od ljubavi i hobija. Projekt je, vođena idejom da na jednom mjestu okupi i sačuva sve mirise otoka, prije dvadeset godina pokrenula Sandra Nicolich, na zapuštenom i neiskorištenom gradskom zemljištu koje je uzela u najam. Ona će vrt često opisivati kao svoj „prilog očuvanju prirodne, ali i etno baštine“, a njezina ideja i trud nagrađeni su brojnim domaćim i međunarodnim nagradama i priznanjima, kao i tisućama posjeta turista iz čitavog svijeta.

Miomirisni vrt na komadu zemlje nešto većem od tri i pol tisuće kvadrata i, kako je na otoku i red, iscrtanom gromačama, udomljava više od sto tisuća sadnica što autohtonih biljnih vrsta što udomaćenica, donesenih s nekih dalekih mora i obala. U vrtu ćete upoznati više od 250 vrsta samoniklog otočkog mirisnog bilja i više od 100 vrsta alohtonih biljnih vrsta.

Samoniklo bilje su posađeno je kako bi raslo i samo na divljim i škrtim otočnim staništima i međusobnom skladu. Maslina, smokva, loza posađene su kako se od davnina i sade, pa su stvorene bujne vrtne cjeline koje prikazuju tipični lošinjski priobalni krajolik: maslinik, smokvik, agrumik, a naravno tu je i kamenjar sa samoniklim mirisnim biljem, nasad lavande… Dok šećete miomirisnim vrtom pratit će vas mirisi kadulje, smilja, lavande, mažurana, limunske trave, lovora, origana, ružmarina, mirte, metvice… da samo započnemo niz.

Vrtom možete prošetati uz pratnju stručnog vodiča, a nemojte propustiti zaviriti u štalicu i upoznati "vrtnog" magarca ili zaviriti u etno-kuću kako biste vidjeli kako se nekada na otoku živjelo. U večernjim satima u vrtu će vas ponuditi i domaćim specijalitetima, koji će vam u ovom oživljenom, mirisnom komadu kamenjara prijati kao rijetko kada.

Posjet Miomirisnom vrtu ne morate planirati samo ljeti, otvoren je čitavu godinu (pazite, ljetno je radno vrijeme dvokratno) jer se tijekom čitave godine održavaju razni miomirisni programi namijenjeni svim dobnim skupinama: tjedni ili vikend-paketi, cjelodnevna, poludnevna ili jednosatna događanja i izleti bit će prilagođeni biljnom, mirisnom kalendaru.

Siječanj i veljača mjeseci su agruma, u veljači je vrijeme i lovora, u ožujku ružmarina i mlječike, u travnju šparoge i koromača, u svibnju kadulje, lavande u lipnju, smilja u srpnju, bugenvilije u kolovozu, žižule u rujnu, planike u listopadu, studeni je posvećen mirti, a prosinac boru i agavi.

U vrtu se organiziraju i razni prigodni i tematski programi, šetaonice, radionice, kušaonice, disaonice i igraonice pa kada stižete na Lošinj, provjerite kako možete zaokružiti doživljaj nekim od ovih mirisnih iskustava.

U Miromirisnom otočkom vrtu nalazi se i suvenirnica u kojoj ćete naći razne miomirisne rukotvorine i suvenire dobivene iz bilja s lošinjskog otočja. U suvenirnici se nude likeri, melemi za njegu tijela i lica, hidrati od termalne vode i smilja, marmelade, začinska sol… Neki od proizvoda nose zaštićeni naziv ”Hrvatski otočki proizvod”, većina ima potvrdu ”Originalni lošinjski suvenir”, dok su neki zaštićeni autorskim patentom poput Lošinjskog čaja i biljnog likera Moj otok.

Ako zaboravite ponijeti suvenir iz vrta, a njegovi mirisi već vam počni blijedjeti u sjećanju, nije tragedija jer dio možete kupiti i online.

Ali zato smo sigurn da nećete zaboraviti ovo mirisno otočko iskustvo i intenzivan doživljaj otoka koji možete iskusiti i - zatvorenih očiju.

200 metara od plaže: Kućica na Jadranu u kojoj želimo provesti produženi vikend Kućica Zatanki, Ćunski na Lošnju - 5 Kućica Zatanki, Ćunski na Lošnju - 4 Kućica Zatanki, Ćunski na Lošnju - 3 +2 Kućica Zatanki, Ćunski na Lošnju - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju