Kobnog, 23. ožujka 2011. godine Japan je zadesila jedna od najvećih prirodnih katastrofa. Potres magnitude 9 prema Richteru izazvao je jezive posljedice. Toliko strašne da se taj događaj uspoređuje s Černobilom. Epicentar u blizini najvećeg japanskog otoka Honshua, izazvao je tsunami s razornim učinkom za regiju Tohoku na njegovu sjeveroistoku.

Ogromni valovi potopili su generatore za hlađenje reaktora nuklearne elektrane Fukushime Daiichi i natjerali više od 160 tisuća stanovnika da se spase od radijacije. Mnogi stanovnici morali su zauvijek napustiti svoje domove. Snaga potresa i tsunamija izmijenila je geomorfološku sliku dijelova zemlje i ostavila brojne ožiljke: od ljudskih žrtava, goleme materijalne štete i ekonomije do onečišćenja okoliša.

No deset godina nakon razornog tsunamija koji je opustošio obalu Japana, taj kraj ponovno privlači ljubitelje prirode u potrazi za idiličnim stazama i vidikovcima zahvaljujući naporima regije koja je uložila milijarde dolara na izgradnju cesta, kuća i pješačke staze.

Rezultat ulaganja je više od 1000 km puteva duž istočne obale Tohokua. Pod nazivom Michinoku Coastal Trail, projekt je 2012. pokrenulo japansko Ministarstvo okoliša u suradnji s lokalnim organizacijama kako bi stanovnicima vratilo nadu i promicalo održivost.

Put koji služi kao most između prirodnih ljepota i lokalnih zajednica počinje u gradu Soma, u prefekturi Fukushima vijugajući na sjever kroz prefekture Iwatu i Miyagi, gdje je tsunami ostavio strašne posljedice pa stiže do grada Hachinohe u prefekturi Aomori.

Iako je dovršen 2019., put nije privukao puno posjetitelja zbog pandemije. Ipak ponekad se i sretnu planinari i pješaci što prate obalu Tihog oceana travnatim šetnicama kroz šume, istražuju skrivene plaže i litice, odlaze do ribarskih luka. I dok su neka primorskih sela i gradovi tek ovlaš dotaknuti strašnim događajima, drugi su pod obnovom koja će osigurati bolju budućnost. Predviđa se da će Michinoku Coastal Trail punim plućima zaživjeti tek iduće godine i tada postati kultna japanska ruta koja istovremeno slavi ljepote prirode, ali i upozorava na njezinu razornu moć.

Otok vječnog sunca: Španjolsko blago na kojem se temperatura zimi "ne spušta" ispod 20 stupnjeva Siam park, Tenerife - 7 +0 Siam park, Tenerife - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju