Tko se ne bi usred ovog toplotnog vala osvježio i bacio u morske dubine? Bilo da želite pobjeći od vrućina a ostati aktivni ili se profesionalnije bavite ronjenjem, današnja daleka destinacija oduševit će vas svojim bojama i bogatstvom. Dalek put se isplati jer je riječ o jednoj od najljepših destinacija za ronioce u svijetu…

Otočje neobičnog imena Poor Knights (Siromašni vitezovi) nalazi se na samom sjeveru Novog Zelanda. Vjeruje se kako je ime dobio po nazivu za pohani kruh koji se na engleskom još zove i Poor Knight's Pudding, a svojim oblikom podsjećaju na hrpice pohanaca poslaganih na tanjuru.

Do 19. stoljeća uopće nije bilo naseljeno, a kasnije je proglašeno zaštićenim rezervatom prirode. Upravo to je i jedan od razloga zašto njegova priroda djeluje tako veličanstveno i netaknuto.

To ne znači da ga „običan čovjek“ ne može posjetiti – samo će razgled otoka biti malo drugačiji. Naime Poor Knights postali su jedna od najpopularnijih novozelandskih turističkih atrakcija i mjesta za ronjenje. Za dolazak na otoke potrebna je posebna dozvola, a razgled će se tako odvijati pod vodom. Bogatstvo podvodnog svijeta mnogi opisuju kao „ocean u malom“ ili „Međuzemlje usred oceana“.

Mnoštvo biljaka, životinja i kamenih formacija zgusnuto je ovdje na maloj površini. Puževi, koralji, divovske salpe, kozice, morski ježevi jarkih boja, kornjače… Sve su to domaćini koji vas čekaju, a tu je čak i Rikoriko, jedna od najvećih morskih špilja na svijetu.

Nije stoga ni čudno što novinari, fotografi i ronioci često uvrštavaju Poor Knights na listu 10 najljepših mjesta za ronjenje u svijetu. Najbolji dio je taj što je ronjenje dobra ideja u bilo koje doba godine – svako doba nosi svoje. Uostalom, uvjerite se sami ;)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju