Ako budeš učio, moći ćeš se zaposliti ovdje – bila bi dobra motivacija za mlade buduće znanstvenike tj. astronome. Da bi dokučili tajne ovog svijeta i svemira, znanstvenici ponekad moraju posegnuti za neobičnim i dalekim lokacijama, što potvrđuje i predivni opservatorij Sphinx u švicarskim Alpama.

Smješten na samom vrhu stijene na nadmorskoj visini od 3 571 metra, Sphinx spada u jedne od najviših promatračnica svijeta. Prizor je posebno dojmljiv kada snijeg zatrpa okolne planinske vrhove i ovaj usamljenik ostane sam u snježnoj mećavi poput svjetionika.

Izgrađen je nedugo nakon pruge Jungfrau koja je potaknula znanstvenike da dođu u ovaj dio Alpi radi vršenja istraživanja. Da ne bi spavali u divljini i skloništima, 1937. podignut je opservatorij.

Premda je naizgled do njega nemoguće doći, put je lakši nego što se čini. Do opservatorija vodi lift, a u njemu se nalaze laboratoriji, teleskop, knjižnica, kuhinja, terase, meteorološka stanica… Turisti i posjetioci su dobrodošli i rado koriste tu mogućnost.

S vrha se pruža prekrasan panoramski pogled, naročito za vedra dana kada se pred vama otvara dolina između planinskih vrhova – ponekad potpuno prekrivena snijegom, a ponekad proljetno zelena. Ako vam je odnekud poznat prizor ovog snježnog usamljenika, možda je to iz fila The Grand Budapest Hotel.

Kao što je spomenuto, ovo područje poznato je i po željezničkoj pruzi Jungfrau, najvišoj u Švicarskoj i Europi. Željeznica potječe s početka 20. stoljeća, a prolazi kroz poznati Jungfrau tunel, pa ako ste ljubitelj planina svakako krenite u ovu avanturu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju