Krajem prošle godine stanovnici Berlina konačno su dočekali otvorenje novog berlinskog aerodroma. Kasnio je 9 godina, proces gradnje obilježili su skandali, koštao je više nego što je bilo planirano, a onda je još otvoren u najgoroj godini za putovanja. Kakav baksuz!

Premda je sada otvoren i funkcionalan, a nadamo se da ćemo ga i što prije upoznati, ovo je samo nastavak peha koji Berlin očito ima s aerodromima…

Slavne zgrade neslavne prošlosti

Na jugu Berlina danas se rado okupljaju mladi i stari, obitelji i ljubimci, biciklisti i turisti. Na ogromnoj travnatoj površini izležavaju se na suncu i na prvu biste možda pomislili: koja lijepa livada… No u pozadini je vidljiva velika napuštena zgrada.

Nekad su je zvali „majkom svih aerodroma“, a bila je simbol neslavnog Reicha: zračna luka Tempelhof. Imala je burnu prošlost i na kraju sama otišla u prošlost 2008. godine kada je, unatoč protivljenju mnogih Berlinčana, zatvorena.

Izgradili su je nacisti na mjestu dotadašnjeg manjeg aerodroma, kako bi zadivili svijet njezinom monumentalnošću. Uspjeli su - i dan-danas to je jedna od najvećih zgrada na svijetu. Stanovnici su onda dolazili gledati testiranje prvih letova, što je za njih u to doba bio potpuni šou. Čak ni za vrijeme Drugog svjetskog rata nije previše stradala jer su nacisti uložili ogromne napore u njezinu zaštitu.

U planu je bilo urediti čitav kompleks, dodati sadržaje poput smještaja, pozornice za Hitlerove govore, fontane… No taj je projekt ostao zauvijek nedovršen. Nakon pada Berlinskog zida poslužila je kao kulisa za snimanje filmova, ali i „klub“ za techno i rave tulume.

Konačni oproštaj od slavne zračne luke održan je 30. listopada 2008. godine uz slavlje i pjesmu „Time to say goodbye“. Zadnja dva aviona poletjela su pred očima publike i svjetla na pisti su ugašena.

Park i kamp za izbjeglice

Iduće godine zračna luka otvorena je kao javni park, najveći u Berlinu. Uz to, proglašena je zaštićenim spomenikom kulture. Bila je to idealna površina za piknik, šetnju, bicikliranje, puštanje zmajeva, nogomet i utrke.

Kad je 2015. godine izbila imigrantska kriza, brojne izbjeglice bile su smještene na područje zračne luke. Neke organizacije i političari tome su se protivili, naglašavajući kako je neukusno koristiti nacističke prostore kao kampove.

Bez obzira na to, nekadašnja zračna luka ostala je otvorena kao park za posjetitelje. To je funkcioniralo sve do izbijanja pandemije koronavirusa, kada je Njemačka ušla u potpuni lockdown. Berlin je u međuvremenu dobio novi sjajni aerodrom, a Tempelhof čeka bolje dane…

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju