Ako nema mjesta u širinu, neka ide u visinu – pravilo je gradnje naročito u „stisnutim“ europskim prijestolnicama. Pa zašto onda isto ne bi vrijedilo i za zelene površine?

Vertikalni vrtovi postaju sve veći hit, a Madrid ih se sjetio još davnih dana. Prazan zid nekad industrijske zgrade na aveniji Prado nije ukrašen reklamama niti muralima – s njega raste prava mala šuma.

Sada je ova javna površina, koja inače stvara dojam vrućeg asfalta na kojem se ne želite zadržavati, dobila ogroman zeleni tepih i osvježenje.

Možda je i do same lokacije, jer se nalazi u „kulturnom“ dijelu grada, kraj Caixa Forum muzeja. Ljubitelji kulture imali su averziju prema ideji da im kutak nagrdi neki billboard, pa je umjetnik Patrick Blanc preuzeo stvar u svoje ruke.

Odabrao je čak 300 različitih vrsta i gotovo 17 000 primjeraka biljaka koje će ukrašavati zgradu, a njihova težina je čak 30 kila po metru kvadratnom zida. Biljčice su uredno hidratizirane što se i vidi po njihovoj bujnosti, naročito u proljeće i ljeto.

Patrick se proslavio i brojnim drugim vertikalnim vrtovima u Europi, pokazavši da biljkama zapravo i ne treba tlo, već da uz dobru kombinaciju vrsta i opskrbu vodom, mineralima, zrakom i svjetlošću one grabe svaku površinu, tvoreći najljepšu umjetnost.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju