Jednostavno je neodoljiv. I romantičan. I pozitivan. I s toliko toga što trebate vidjeti. Za posjet Parizu možda ćete izdvojiti nešto više iz budžeta, ali pogled na veličanstvene građevine i umjetnička djela koja vas tamo čekaju vrijedan je svakog eura.

1. Pogled na cijeli Pariz s Eiffelova tornja pamtit ćete cijeli život


Eiffelov toranj dobio je ime po svojem dizajneru Alexanderu Gustavu Eiffelu. Javnosti je predstavljen u ožujku 1889. godine, a za posjetitelje otvoren svega dva mjeseca kasnije. Kada bismo ga uspoređivali sa zgradom, toranj bi imao nevjerojatnih 75 katova. Pritom ne računamo antenu visoku gotovo 21 metar koja se nalazi na vrhu tornja. Zanimljivo je kako je Eiffelov toranj u vrijeme svoje izgradnje bio najveća građevina na svijetu. Sve koji se žele stepenicama popeti do vrha čeka ni više ni manje nego 1665 stepenica. Njima je moguće popeti se samo do drugog kata, a za nastavak posjeta prema veličanstvenom vrhu tornja potrebno je kupiti i ulaznicu za lift.

Kada bismo ga uspoređivali sa zgradom, Eiffelov toranj imao bi nevjerojatnih 75 katova Kada bismo ga uspoređivali sa zgradom, Eiffelov toranj imao bi nevjerojatnih 75 katova (Foto: Getty Images)

Za cijelu avanturu izdvojit ćete koji euro više, ali nevjerojatno bi bilo propustiti pogled na cijeli grad s vrha tornja. Ulaznica do drugog kata liftom stoji 17 eura po osobi, a želite li do vrha liftom, na ulaznicu ćete potrošiti 27 eura (oko 200 kuna). Svejedno je u koje ga doba dana odlučite posjetiti, veličanstvenoj panorami pred vama ionako nećete moći odoljeti.

2. Notre Dame ili 'naša gospa' koja očarava svojim velebnim zdanjem

Notre Dame, ili na hrvatskom 'naša gospa', besmrtan i kultni status stekla je ne samo zbog svoje arhitekture već i zbog slavnog romana Victora Hugoa "Zvonar crkve Notre Dame", iz kojeg su nam dobro poznati likovi Quasimoda i Esmeralde. Kako bismo dodatno dočarali njezinu veličinu i značaj, recimo kako je s izgradnjom počela davne 1163. godine, a trebalo je više od 300 godina da je se završi. Naravno, slavi svakako pridonosi i ugledno susjedstvo, u kojem se nalaze Louvre, Eiffelov toranj i Place de la Concorde. Cijelo to područje zajedno je stavljeno i na popis Svjetske baštine UNESCO-a. Nakon požara koji ju je zahvatio u travnju 2019. godine zatvorena je radi obnove, ali svoja vrata za sve posjetitelje trebala bi otvoriti za dvije godine. Kako biste spojili dva sjajna pariška iskustva u jedno, šetnjom do Notre Damea na ulicama Pariza ne propustite kušati čuvene francuske kroasane ili makrone.

Nakon požara koji je Notre Dame zahvatio 2019. godine zatvorena je radi obnove Nakon požara koji je Notre Dame zahvatio 2019. godine zatvorena je radi obnove (Foto: Getty Images)

3. Otići u Pariz i ne vidjeti Monu Lisu je kao biti u Rimu i ne vidjeti papu

Muzej Louvre ima besplatan ulaz svake prve nedjelje u mjesecu. No, ako niste te sreće da se nađete u gradu taj dan, imajte na umu da je šetnja oko piramide besplatna.
Izgradnja palače započela je 1204. godine, no tek je 1793. godine, tijekom Francuske revolucije, dio palače pretvoren u muzej. 1980-ih godina u dvorištu palače podignuta je poznata staklena piramida, koja je postala službeni ulaz muzeja. U njemu se nalazi više od 380 tisuća djela: Madona s djetetom i sv. Ivanom, Sloboda predvodi narod, Van Goghov autoportret i – Mona Lisa. Tko ne bi poželio vidjeti taj tajanstveni smiješak, koji je već godinama predmet svih rasprava i divljenja? Ako želite posjetiti Louvre, imajte na umu kako će vam za "brzi pregled" trebati minimalno dva sata.

4. Romantična šetnja uz Seinu ili pogled na Arc de Triomphe


Teško da možete posjetiti Pariz, a da pritom ne prošećete romantičnom šetnicom uz Seinu, duž koje ne možete ne zamijetiti zelene kućice u kojima se prodaju rabljene i antikne knjige. Prodaju ih bukinisti, a njihova tradicija seže sve još od 16. stoljeća. Održana je sve do danas, kada ih je moguće naći na obje obale Seine, a ušli su i na popis UNESCO-ove svjetske baštine.

Dođete li dovoljno rano uz Seinu, vidjet ćete i bukiniste Dođete li dovoljno rano uz Seinu, vidjet ćete i bukiniste (Foto: Getty Images)


Osim romantične Seine, koja je neizbježna prilikom posjeta francuskoj metropoli, put će vas sigurno dovesti i do spomenika Arc de Triomphe ili Slavoluka pobjede. Možda nije slavan i velik kao Eiffelov toranj, ali je zadivljujući ukras grada smješten na slavnom bulevaru Champs Élysées. Naručio ga je nacionalni heroj Napoleon kako bi odao počast francuskoj vojsci na veličanstven način. Zbog opsežnosti posla na njega se bacilo mnoštvo umjetnika, a prvi arhitekt koji je radio na njemu preminuo je prije nego što je uopće dovršen. Stoga ga je zamijenio drugi, koji je doveo umjetnike da ukrase stupove – svaki u drugačijem stilu. Jedno mjesto pod spomenikom sačuvano je za anonimnog vojnika na čijoj ploči ne piše ime. Njegovo tijelo položeno je ovdje početkom 20. stoljeća, a simbol je to francuskog poštivanja svih svojih vojnika – i poznatih, čije su biografije ušle u povijesne knjige, i onih zaboravljenih, čija imena i živote nikad nismo saznali.

5. Čudesne mirise poput onih iz vrtova u Versaillesu teško da ćete drugdje doživjeti


Slavna palača odavno se već nalazi na UNESCO-ovu popisu, no i sam grad Versailles prilično je svjedočio burnoj i slavnoj povijesti. Grad je osnovao Luj XIV., poznat i kao Kralj Sunce, tako da u njemu, a posebno u spomenutoj palači, ne manjka luksuza. Zadivljujuća kraljevska operna kuća, dizajnirana tijekom 20 godina (no sagrađena u dvije, za potrebe vjenčanja Marije Antoanete i Luja XVI.), bila je priličan potrošač – svijeća. Naime, kako je električna energija ovdje još bila nepoznata, bilo je potrebno zapaliti nevjerojatne tri tisuće svijeća svaku večer kako bi sve sjalo punim sjajem.

Versajski vrtovi među najspektakularnijima su na svijetu Versajski vrtovi među najspektakularnijima su na svijetu (Foto: Getty Images)


Versajski vrtovi među najspektakularnijima su na svijetu, a tijekom povijesti nezamisliv je broj biljaka, cvijeća i drveća koje su ugostili. Nevjerojatno, ali miris ove ogromne količine cvijeća čak je u susjednom selu Trianon svojedobno izazivao glavobolju, nesvjesticu, ali i poteškoće s disanjem. Do Francuske revolucije vrt se prostirao na osam tisuća hektara, sve dok revolucionari nisu zelene površine prenamijenili za nove zgrade.


Dok maštate o putovanju u Grad Svjetlosti, koji očarava svojim velebnim zdanjima, za doživljaj svega što Francuska nudi možete se uputiti u Lidl. Tamo vas u tjednu okusa Francuske od 25. do 31. srpnja čekaju sve potrebne namirnice kojima ćete svoje okusne i mirisne pupoljke odvesti na putovanje iz snova. U istom tjednu okusima možete otputovati i na Siciliju jer vas tada čekaju i namirnice za kojima lude Talijani. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju