Prošetati jednim od brojnih europskih povijesnih mostova znači obići stoljetnu povijest, te na svakom koraku imati mogućnost osjetiti i zamisliti sve što se na njima moglo dogoditi. Širom kontinenta, mostovi koje su gradili Rimljani, Osmanlije, ali i mnogi drugi i dan danas ponosno stoje i prihvaćaju mnoge putnike.

Ponte Vecchio (Firenca)

Ponte Vecchio (doslovno prijevod bi bio „Stari most“) jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija Firence i najstariji most u gradu. Prvi most izgrađen na tom mjestu izgrađen je u rimsko doba, iako sadašnji most datira iz 1345. godine. Ponte Vecchio oduvijek je „ugošćavao“ trgovine i trgovce, ponajviše draguljarnice. I danas privlači tisuće turista a još uvijek je i dom blistavih draguljara.

Karlov most (Prag)

Karlov most kultni je praški most koji prelazi rijeku Vltavu. Gradnja Karlovog mosta započela je 1357. i njime je zamijenjen Juditin most oštećen u poplavi 15 godina ranije. Kada je dovršen početkom 15. stoljeća, Karlov most, tada poznat kao „Kameni most“, bio je jedini način za prijelaz preko rijeke. Gotički most dug je 516 metara, a krasi ga šesnaest lukova i tri tornja. Također, pruža očaravajući pogled na grad.

Rimski most (Cordoba)

Rimski most u Cordobi u Španjolskoj, koji su izgradili Rimljani u 1. stoljeću prije nove ere, prema zapisima arapskog geografa Muhameda al-Idrisija “nadmašuje sve druge mostove u ljepoti i čvrstoći”, Premošćuje 657 kilometara dugu rijeku Guadalquivi, dugačak je 247 metara, a širok oko 9 metara. Most vam je možda poznat i iz popularne serije „Igra prijestolja“.

Stari most (Mostar)

Stari most, rekonstruirani je osmanlijski most iz 16. stoljeća u Bosni i Hercegovini, odnosno gradu Mostaru. Za vrijeme ratnih razaranja u studenom 1993. godine, tijekom rata u BiH, most je srušen, no rekonstruiran je nekoliko godina poslije rata. Danas je popularno turističko odredište, a turisti posebno uživaju u gledanju hrabrih skakača s mosta u Neretvu.

Pont Neuf (Pariz)

Pont Neuf u Parizu je najstariji most u gradu, koji datira iz 16. stoljeća. Godine 1577. kralj Henri III. dekretom je trebao izgraditi novi most preko Seine i imenovao je odbor koji će osigurati stabilan napredak projekta. Sljedeće godine kamen temeljac položio je sam kralj, u nazočnosti kraljice majke, Katarine de Medici i kraljice supruge, Louise de Lorraine. Kao jedno od najpopularnijih odredišta Pariza, Pont Neuf je često uključen u pješačke obilaske malih grupa središtem grada i znamenitostima duž Seine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju