„Ostati ili otići?“, pitali su se Ivana Validžić i Saša Varga, mladi par koji je dugo vagao je li bolje kupiti stan i prepustiti se tzv. sigurnosti ili krenuti na putovanje života? Povukla ih je želja za avanturom, istraživanjem i novim uspomenama, koje ćemo moći pratiti na blogu La Vida Magica. No, nismo vam rekli potpunu istinu; u njihovom je timu i treći član, ljubimac Moon: MØ koji također ide s njima na put oko svijeta.

Ivana i Saša imaju 32 godine i trenutno žive u Čakovcu, a upoznali su se na Instagramu. Kako kažu, odmah su kliknuli jer im tema za razgovor nije nedostajalo. Njihovi instagramski profili ispunjeni su fotografijama s dalekih destinacija, a spojile su ih i brojne zajedničke aktivnosti te ljubav prema svemiru. Nakon svega tri tjedna poznanstva već bili na prvom zajedničkom vikend putovanju u Sloveniju. Ivana je rodom Slavonka ali jednaki dio života je živjela u Slavoniji kao što i nije. Saša je Međimurec koji je studirao farmaciju u Zagrebu i nakon toga se ipak odlučio vratiti u rodni kraj i ovdje započeti svoju karijeru u lokalnoj ljekarni. Dakle, po struci je Saša magistar farmacije a Ivana je magistra ekonomije, smjer marketing i gotovo je 10 godina u tom poslu. 

Ivani ovo nije prva avantura po svijetu. Pričali smo s njom prije koju godinu kada je odlučila otići na tri mjeseca putovanja po Južnoj i Srednjoj Americi. 

„Mi smo ipak puno više od naših titula 😊. Smatramo se prije svega znatiželjnim bićima koji vole istraživati svijet oko sebe i uživati u prilikama koje pomiču granice naših karaktera i kroz koje učimo puno o sebi samima. Mislimo da tek s proživljenim iskustvom možeš reći da li ti se nešto sviđa ili ne. Valjda smo zato toliko hobija i aktivnosti oboje iskusili tijekom života“, kažu Ivana i Saša.

Ivana je od najranije dobi zavoljela ples i fotografiju, nakon toga je dugo godina igrala rukomet, pa se na kratko bavila taekwondom, a trenutno se bavi jogom, ronjenjem i keramikom. Ima i certifikat za thai joga masažu. Saša se od malih nogu bavi nogometom i svira klavir, uz to se aktivno bavi fitnessom, bicikliranjem i trčanjem. Saša je osim toga i ljubitelj ekstremnih aktivnosti poput skakanja padobranom iz aviona a probao je još i paraglajding te bungee jumping. Uz toliko hobija teško da će im biti dosadno na putovanju, ali pitali smo ih kako to da su se odlučili na avanturu usred pandemije.

„Odluka je uslijedila tek nakon mora pitanja, nizanja pluseva i minusa. Imali smo dane kada smo bili optimistični oko odlaska i vidjeli samo najbolje strane, a bilo dana kada nas je sigurnost i stabilnost vukla da ipak kupimo kuću, odnosno stan. Ovo drugo bi sigurno bilo jednostavnije i više je u skladu s definicijom sreće koja nam se postavlja od malena kao norma, ali s početka ovog intervjua ste mogli zaključiti da mi nismo konvencionalan par.

Osobito ne želimo živjeti život prema nečijim standardima koji nisu u skladu s onim što će nas iskreno učiniti sretnima. Tako da je ovo putovanje bilo sada ili nikada! Ne želimo se misliti što bi bilo da je bilo i tome slično“, kaže par kojem je u planu krenuti za Ekvador, Kolumbiju, zatim SAD i nakon toga će vidjeti kamo će ih inspiracija odvesti, u planu je Središnja ili Južna Amerika.

„Ideja je da pratimo sunce i lijepo vrijeme te se prilagođavamo s obzirom na trenutnu situaciju oko koronavirusa. Osim toga želimo ostati i što fleksibilniji oko planiranja puta, ovisno gdje će nam se činiti interesantnije u tom trenutku. Najviše se veselimo istraživati nacionalne parkove diljem zemalja koje ćemo posjetiti. Plan nam je što više vremena provoditi u prirodi i s lokalnim stanovništvom, životinjama te se tome najviše veselimo. Svi troje 😊 „ kažu Ivana i Saša, dodajući kako im pandemija nije olakšala odluku.

„Iskreno, već nam je ''pun kufer korone'' i vijesti oko broja zaraženih koje se čine kao najvažnija stvar na svijetu. Možemo reći da je 2020. godina bila na neki način i godina promišljanja što zapravo želimo u životu. Shvatili smo da će cijela ova situacija potrajati još neko vrijeme i jednostavno nismo više mogli čekati. Odluka je pala i to baš onako klišejski „sad ili nikad“. Jedna godina u životu je previše dragocjena da bismo je stavili na pauzu i čekali.

Pandemija definitivno komplicira putovanje, no uz dobru organizaciju sve je moguće. Puno je tu stvari koje smo poduzeli kako bi što sigurnije putovali: od jačanja imuniteta pa sve do cijepljenja i ugovaranja putnog osiguranja. Odabrali smo jedino osiguranje koje nam je ponudilo i osiguranje u slučaju COVID-a. Treba se informirati. Kako svaka država ima svoje mjere i restrikcije, potrebno je stalno pratiti eventualne promjene. Prvenstveno se to odnosi na uvjete prelaska granice, testiranja, karantene, a na kraju krajeva i samu zdravstvenu i društvenu situaciju u pojedinoj zemlji. To je nešto na što nažalost nećemo moći utjecati i nosi sa sobom određeni rizik, ali pokušat ćemo se svaki put pripremiti i organizirati najbolje što možemo“, otkrivaju.

Kad je riječ o smještaju, Ivana i Saša će većinom koristiti Couchsurfing i platformu Workaway preko koje planiraju kompenzirati hranu i smještaj za posao koji bi radili. Potražit će i poslove koje mogu raditi online, poput pisanja, marketinga, fotografiranja i tome slično.

„Imamo neku okvirnu procjenu oko troškova ali to je jako teško predvidjeti s obzirom da niti ne znamo još točno koliko će nam putovanje trajati. Možemo reći da je najbolji plan putovati dokle možemo i dok resursi ne presuše ili ipak prođe planirani period od godine i pol 😊“, kažu.

Na blogu La Vida Magica osim očekivanih tema o putovanju moći ćemo pronaći i savjete o putovanju s psom. Tko poželi krenuti njihovim stopama uskoro će moći pročitati temu o tome kako se spakirati za tako zahtjevan put, a za koji mjesec vidjeti jesu li ponijeli sve što im je trebalo. Pitali smo ih i čemu se najviše vesele na putovanju, a što će im najviše nedostajati.

„Veselimo se prvenstveno novim izazovima i iskustvima koje će nas obogatiti kao osobe, a to je nešto što ćemo nosit u sebi zauvijek. Pokušat ćemo se integrirati u lokalne zajednice najbolje što možemo i steći nova poznanstva, a istovremeno i uživati u putovanju na jedan avanturistički način. Kako oboje obožavamo provoditi vrijeme u prirodi, definitivno ćemo u turističkom smislu biti orijentirani više na prirodne znamenitosti i atrakcije. Ono čemu se ne veselimo su sve potencijalne prepreke koje nas čekaju po pitanju pandemije, a svjesni smo da će i toga biti. Nadamo se što manje.

Naravno najviše će nam nedostajati naši najbliži - obitelj i prijatelji. I naravno svi čupavi prijatelji. Nakon nekog vremena će nam vjerojatno počet nedostajati neke banalne stvari kao što je normalan ormar koji ćemo sada zamijeniti backpackom, naši bicikli koje ćemo zamijeniti rentanima, difuzor, za Moon veliko pakiranje omiljene hrane i slične stvari koje se vežu uz komfor i dom. Ali smo svjesni da će to sve zamijeniti neke nove avanture kao što je ispijanje jutarnje kave na plantaži kave, joga na plaži s izlaskom sunca, piknik u Central Parku i slično 😊

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju