Svima nam je poznata Toskana, vjerojatno i Veneto, znamo i za Siciliju, Kalabriju, no vjerojatno dobar dio ispitanika na pitanje gdje se nalazi Trentino, ne bi iz prve znao odgovor. Šteta, jer taj kraj Italije nudi brojne mogućnosti, te ga je velika greška – zaobići. Priča o njemu objavljena je i u Forbesu, a mi je prenosimo.

Ako tražite dio Italije u kojojem nema turistički razvikanih gradova, a želite doživjeti pravo talijansko iskustvo, neka vas put odvede u Trentino, sjeverno od jezera Garda. Ovdje vas čekaju sjajna pjenušava vina i hrana s primjesom alpske kuhinje, a kad vam je dosta hrane i piće, prepustite se planinarenju, skijanju, trekanju i sličnom...

Prošle godine, Trento je ipak došao pod svjetla reflektora. Naime, Wine Enthusiast proglasio je tu vinsku regiju najboljom na svijetu, a u njoj se grožđe u vinogradima, nalazi prosječno na 900 metara nadmorske visine. Uglavnom, ako planirate uskoro posjetiti Trentino, isplati se posebno svratiti do sljedećih vinarija.

Prva je svakako – Moser Trento. Vinarija je osnovana 1979., a danas je vodi treća generacija obitelji, Carlo i Matteo Moser, koji su još dodatno doprinijeli podizanju kvalitete svojih pjenušavih vina. Uglavnom, ako uzmete njihov brut, sigurno nećete pogriješiti.

Što se tiče hrane, Moseri preporučuju posjet tratoriji Vecchia Sorni u mjestu Sorni di Lavis, a nećete pogriješiti niti ako odete u Locanda Alpina u Brezu. Što se tiče aktivnosti, ova vinska obitelj kaže kako je pun pogodak biciklirati od obala jezera Garda do jezera Toblino, kojeg krasi dvorac za koji se čini da lebdi na jezeru. Dok biciklirate, uživat ćete u pogledu na planine u vinograde. Od mjesta, isplati se posjetiti srednjovjekovno selo Canale di Tenno, kao i Molveno, destinaciju dobro posjećenu i ljeti i zimi.

Drugo mjesto za pronalazak izuzetnog vina svakako je Letrari. Iako je vinarija osnovana 1976., obitelj se proizvodnjom vina bavi već stoljećima. Naravno, i oni eksperimentiraju i za „produkciju“ nekih vina potrebno im je i po deset godina, ali čekanje se itekako isplati. Baš kao i Moseri, i obitelj Letrari nudi korisne savjete kako najkvalitetnije provesti vrijeme u Trentinu. Po njima jesti trebate u La Casa del Vino della Valagrina u Iseri ili u restoranu Moja u Brigri Saccu. Oba mjesta pružit će vam modernu kuhinju u kombinaciji s vrhunskim vinskim listama.

Kad je o mjestima riječ, za sve romantike preporučaju odlazak u Lavarone Chiesa, a za sve željne lijepe arhitekture, preporuka je posjetiti Rovereto, kojeg krasi srednjovjekovna i barokna arhitektura.

U svakom slučaju, ako se spremate uskoro put Trentina, savjete ove dvije obitelji vinara, valja negdje držati u primisli.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju