Od svih doba čini se da je jesen nekako izvukla deblji kraj sa zabavnim asocijacijama. Zima nosi blagdane i Novu godinu, proljeće buđenje i razne festivale, o ljetu ne moramo ni govoriti. Jesen podsjeća na nove radne početke i ušuškavanje koje dolazi. No istražili smo razne kutke svijeta i otkrili poznate i neobične festivale koji se odvijaju narednih mjeseci. Iako je nekima ritam možda poremećen u ovim odgovornim vremenima, možemo barem maštati i planirati.

La Merce, Barcelona (rujan)

Više od 600 događaja diljem ulica, trgova, parkova i muzeja odvija se tijekom ovog spektakularnog španjolskog festivala koji traje četiri dana. Ulične parade, ples i cirkus popraćeni su vatrometom i glazbom, a vrhunac (doslovno) predstavlja toranj od ljudi. Službeno je proglašen praznikom 1871. godine, a nedavno je obogaćen i katalonskim sajmom vina. Vina i igara!

Festival prljavog plesa, SAD (rujan)

Ne, u pitanju nije nikakav razvrat, već festival posvećen svim ljubiteljima filma i koreografije Prljavog plesa. Jednom godišnje okupljaju se na festivalu u Sjevernoj Karolini pored jezera na lokaciji snimanja filma. Tijekom druženja gledaju film, uče plesne korake i igraju kvizove znanja. Najzanimljiviji dio, barem nama, jest vježbanje ''hvatanja'' partnerice u zraku – u jezeru. Što je sigurno, sigurno je.

Oktoberfest, Njemačka (rujan – listopad)

Iako vjerujemo da mu nije potrebna dodatna najava, svejedno ćemo podsjetiti ljubitelje piva da se njihov najdraži festival odvija početkom jeseni u njemačkom gradu Münchenu. Svake godine privuče više od šest milijuna posjetitelja koji svjedoče otvorenju festivala simboličnim otvaranjem bačve pive uz povik ''Otvoreno je!''. Tradicija je stara više od 200 godina, a prekidan je samo nekoliko puta – u doba kolere, svjetskih ratova te danas, u doba koronavirusa. Čak i ako ne planirate posjet, uvijek ćete moći reći da ste živjeli u rijetkim vremenima kada se nije održao.

Svijet nosive umjetnosti, Novi Zeland (rujan – listopad)

Međunarodno natjecanje u dizajnu poprima oblik modne piste na Novom Zelandu, gdje se svake jeseni okupljaju sudionici više od 40 država svijeta kako bi prikazali svoje inovativne i avangardne modne kreacije. Uz modu u program je uključen i muzej klasičnih automobila s više od stotinu oldtajmera. Nema izlike za muževe. Prepustit ćemo da njegovo ime govori samo za sebe: World of Wearable (Art), ili skraćeno – WOW!

Vegetarian festival, Tajland (listopad)

Festival vegetarijanske hrane odvija se u gradu Phuket. No moramo vas upozoriti da, iako zvuči poput utopije za vegetarijanski/veganski želudac, neki prizori s festivala i nisu baš za svaki želudac. U ritualima sudionici koji simboliziraju medijatore između bogova i zemlje, između ostalog, hodaju po žaru i sami na sebi izvode tjelesne modifikacije. Spomenut ćemo samo noževe, mačeve, ljestve od žileta i vatru te prepustiti vama na volju pretragu slika ili putovanje (pošaljite nam slike!).

Majmunski buffet, Tajland (studeni)

Nema tuluma bez Tajlanda. Više od 3000 majmuna živi u selu Lopburi, koji je zbog toga dobio nadimak ''grad majmuna''. Jednom godišnje, tj. 15. studenog, lokalno stanovništvo počasti ih obilnom gozbom: ogromnim tanjurima prepunim hrane, kolačima i voćem. Svrha je odati poštovanje tim slatkim i ponekad zločestim životinjicama koje su svoje mjesto našle u hinduističkoj tradiciji. Danas festival privlači brojne posjetitelje, no valja upozoriti da majmunčići nisu baš sramežljivi kada je u pitanju ono što žele.

Dan mrtvih, Meksiko (listopad – studeni)

Dan mrtvih nije nužno dan žalosti. Primjer za to je meksički grad Oaxaca, gdje se Dan mrtvih slavi – doslovno. Izraz je to poštovanja prema mrtvima i radosnog prisjećanja na duše koje nisu s nama. Proslava se odvija uglavnom u obliku parada na grobljima, prilikom čega se grade ekstravagantni oltari s igračkama, hranom, alkoholom i cvijećem. After party je u gradu i nastavlja se u neslužbenom tonu cijeli tjedan.

Noć Krampusa, Austrija (prosinac)

Iako smo upoznati s likom zločestog Krampusa koji donosi loše poklone zločestima, nekako ga više koristimo kao upozorenje ili simbolični prikaz tijekom ''spaljivanja'' zlih sila. No u Austriji tijekom Noći krampusa njegov strašan lik pohodi ulice i domove onih koji nisu bili dobri. Za sobom vuče lance i nosi baklje te bičuje prolaznike… A mi smo strepjeli od šiba u čizmici!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju