Kaštel Petrapilosa nalazi se na klisuri iznad rijeke Mirne i rječice Bračane na 119 metara nadmorske visine te je otprilike šest kilometara udaljen od Buzeta. S obzirom na to da je pozicionirana usred gustog raslinja, u narodu je poznata i kao kosmata (dlakava) utvrda.

U srednjem vijeku imala je vojno-obrambenu funkciju i koristila se za nadziranje cijele doline. Danas je pak popularno odredište turista i rekreativaca.

Iako neki izvori upućuju da je na tom mjestu postojala utvrda još u 10. stoljeću, najstariji povijesni podaci koji svjedoče o Petrapilosi datiraju s početka 13. stoljeća. Naime, uz ime kaštela veže se ime feudalca Vulingiuse de Petra Pilosa, čija je obitelj u to vrijeme gospodarila tim područjem.

Pogled na kaštel noću Pogled na kaštel noću (Foto: PR)

4 eura za ulaznicu

Od nekadašnjeg utvrđenog grada danas su preostali dijelovi glavne kule, stambene zgrade i dvorske kapele sv. Marije Magdalene, koje su zajedno s vanjskim i unutrašnjim dvorištem opasani zidinama visokima oko tri metra.

Pravo je zadovoljstvo uspeti se do nje, ali i uživati u pogledu na središnju Istru s vrha.

Ako se želite počastiti ovim zapanjujućim prizorom, imajte na umu da se naplaćuje ulaznica za posjet utvrdi – 4 eura za pojedinačne posjetitelje, a 3 eura za grupe od 20-ak osoba. Želite li je  razgledati uz stručno vodstvo, za to iskustvo trebat ćete izdvojiti oko 25 eura.

Kaštel Petrapilosa domaćin je 2. izdanja Organic Sunseta Kaštel Petrapilosa domaćin je 2. izdanja Organic Sunseta (Foto: PR)

Na dlakavoj utvrdi možete uživati i u elektroničkoj glazbi. Tu će se 15. lipnja ove godine održati 2. izdanje Organic Sunseta, na kojem će nastupiti brazilski DJ Acestrall, istarski DJ Toni Ter Wonder i švicarski DJ Miserez.

Šetnja Istarskim Sibirom: Pijana atrakcija koja zove na izlet podno Učke Pijana pruga - 5 Pijana pruga - 4 Oxy, lokalni vodič +1 Pijana pruga - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju