Od davnina civilizacije utvrđuju svoje gradove i gradske su zidine tijekom povijesti imale važnu ulogu da štite svoje stanovnike i teritorij. Utvrđeni gradovi koji su do danas nastanjeni unutar svojih zidina čuvaju prošlost i tradiciju, poput živog spomenika. Baš zato što su kao koncentrat kulture, šarenila i živosti zbijen iza hladnih zidova, ne propustite ih posjetiti i u laganoj šetnji upijati njihovu atmosferu, duh i povijest. Upoznajte pet gradova poznatih po gradskim zidinama kojima je gotovo jedina zajednička stvar to što su uvršteni na UNESCO-ov Popis svjetske materijalne baštine.

1. Visby, Švedska

Među brojnim švedskim bajkovitim gradovima Visby se ističe zbog dobro očuvanoga srednjovjekovnog zida. Zovu ga Prstenasti zid, dugačak je gotovo 3,5 km, ima tri glavna ulaza i više od 50 tornjeva, a okružen je opkopima. Zid nije imao samo obrambenu funkciju već je izgrađen i kako bi grad bio odvojen od okolnih sela. Visby je naseljen već više od 5000 godina. Današnji je grad, naravno, prerastao opseg zidina i broji oko 25.000 stanovnika.

  Gradske zidine - 3 Gradske zidine - 3 (Foto: Shutterstock)

2. Mdina, Malta

Mdina, utvrđeni srednjovjekovni grad, nalazi se na uzvisini u središtu otoka i poznata je po visokim zidinama, impresivnim gradskim vratima i kombinaciji srednjovjekovne i barokne arhitekture, a naseljena već više od 4000 godina. Mdinu često nazivaju "tihim gradom", a tradicija se čuva i tako što je promet je u gradu ograničen te su postavljene i brojne ploče koje upozoravaju turiste i posjetitelje na to da je zabranjeno stvarati buku.

  Gradske zidine - 1 Gradske zidine - 1 (Foto: Shutterstock)

3. Taroudant, Maroko

Taroudant je impresivan grad u dolini Sous opasan šest kilometara dugim gradskim zidinama s devet vrata i nekoliko kula, koje su posebno lijepe u zalazak sunca. Zidine su izgrađene 1528., ali vrijeme kao da ih nije dotaklo. A unutar zidina nalazi se sve tipično za jedan marokanski grad, jednako užurbano, ali autentičnije jer Taroudant nije usmjeren na turizam poput Marakeša. Zato, ako vas put odvede tamo, obavezno posjetite dvije tržnice za lokalce.

Gradske zidine - 2 Gradske zidine - 2 (Foto: Shutterstock)  

4. Jazd, Iran

Jazd je savršen primjer drevnog arapskog pustinjskoga grada. Izvana se vidi samo velik zid usred pustinje. Unutar zidina to je živ grad napredne infrastrukture. Za razliku od mnogih zemljanih gradova koje je modernizacija uništila, Jazd je sačuvao tradicionalne četvrti, podzemne spremnike za vodu (ganat), zemljane kuće, bazare, hammame, džamije, sinagoge, zoroastrističke hramove i povijesni vrt Dolat-abad.

  Gradske zidine - 5 Gradske zidine - 5 (Foto: Shutterstock)

5. Pingyao, Kina

U kineskoj pokrajini Shanxi nalazi se savršeno očuvan drevni grad Pingyao, osnovan u 14. stoljeću, koji je povijesno središte kineske financijske industrije. Pingyao štite viskoke zidine izgrađene 1370. godine, duge oko šest kilometara i prosječne visine oko 12 metara, a imaju 72 kule osmatračnice i četiri veće kule na svakom uglu. Zid ima šest vrata, a zbog njihova položaja Pingyao je dobio nadimak "Grad kornjača" – raspoređena su, naime, poput otvora na kornjačinom oklopu: jedna na sjevernom, jedna na južnom zidu, a po dvoja na istočnom i zapadnom zidu.

Aerodrom s avionskom pistom koja nestaje dva puta dnevno Aerodrom Barra - 6 Aerodrom Barra - 1 Aerodrom Barra - 3 +2 Aerodrom Barra - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju