Kada bismo uzeli duljinu zračne linije od Zagreba do Paga, dobili bismo ujedno i duljinu najduljeg mosta na svijetu. Sa čak 164,8 kilometara duljine, kineski most Danjang-Kunšan stoji u Guinnessovoj knjizi rekorda već cijelo desetljeće bez konkurencije.

Nalazi se u kineskoj pokrajini Jiangsu, a dio je brze međugradske željezničke linije Peking-Šangaj. Nekad su bila potreban četiri i pol sata za stići od Ningboa do Jiaxinga javnim prijevozom, a sada će zahvaljujući mostu biti potrebno svega dva sata.

Uglavnom prelazi preko kopna, dok samo mali dio prelazi preko vodenih površina kao što su delta rijeke Jangce, jezera i močvarna područja. Tako je i izgubio status najduljeg mosta koji prelazi more nakon što je izgrađen most Hong Kong-Zhuhai-Macau, no sigurni smo da će to nekako preživjeti.

Građen je od 2006. do 2010. godine, a gradnja je koštala oko 8,5 milijardi američkih dolara. Izgrađen je na 2 000 stupova, od čak 450 000 tona željeza. Također, osmišljen je tako da može podnijeti teške prirodne katastrofe poput tajfuna ili potresa jačine osam stupnjeva po Richteru.

Na jednom od najvećih projekata moderne kineske povijesti sudjelovalo je oko 10 000 ljudi. Službeno je otvoren u ljeto 2011. godine, a osim što povezuje gradove postao je i popularna turistička atrakcija.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju