Italija je posljednjih godina rasprodala stotine trošnih domova praktički besplatno, a sve zbog planova za privlačenje novih stanovnika koji trebaju pokrenuti val „regeneracije“ u ruralnim zajednicama. Ipak, kako donosi CNN, jednom čovjeku kupnja jedne kuće nije bila dovoljna. Kupio je cijelo selo, a fotografije možete vidjeti ovdje. 

Škotski poduzetnik Cesidio Di Ciacca (jasno, talijanskog podrijetla) upravo je završio renoviranje zaseoka Borgo I Ciacca, koje potječe još iz 16. stoljeća, a povijesno nazvanog po njegovoj obitelji.

Nalazi se u divljoj, krševitoj regiji Ciociaria, između Rima i Napulja, u podnožju grada Picinisco. "Na prijelazu u 20. stoljeće moji baka i djed Cesidio i Marietta napustili su selo u potrazi za boljom budućnošću", izjavio je Di Ciacca za CNN.

“Migrirali su u Škotsku, ostavljajući za sobom svoje rodno selo koje je palo u zaborav na pola stoljeća. Bilo je to mjesto duhova. Počeo sam ga obnavljati prije više od 10 godina. Bio je to ogroman zadatak, ali sada je konačno ponovno živo."

S obzirom na snažnu nostalgiju prema zemlji predaka, a nakon što je napravio uspješnu karijeru kao odvjetnik i konzultant, Di Ciacca se odlučio vratiti kako bi udahnuo novi život selu koje je njegova obitelj ostavila i obnovio lokalno gospodarstvo.

Nekada skupina trošnih poljoprivrednih kamenih nastambi, ambara i skladišta bez prozora s napuknutim vratima i nestabilnim stepenicama, selo sada ima uredno preuređene zgrade pastelnih boja s kružnom panoramskom stazom s pogledom na zelene brežuljke. U njemu se nalazi vinska kantina, sala za sastanke, knjižnica i dva apartmana za smještaj gostiju koji čeznu za idiličnim boravkom.

U vinogradima imanja uzgaja se grožđe Maturano, prethodno izgubljena sorta koja je pronađena. Di Ciacca je rođen u ribarskom selu Cockenzie, nedaleko od Edinburgha, ali kaže da je oduvijek imao duboku naklonost prema svojoj rodnoj zemlji.

"Moja obitelj nikad nije izgubila vezu s Italijom, kaže. "Svako ljeto, kao klinca, roditelji bi me dovodili ovamo u posjet rodbini. Kako sam odrastao, moji su posjeti postajali sve češći sve dok nisam odlučio krenuti u životnu misiju kako bih se u potpunosti ponovno povezao sa svojim korijenima i ponovno izgradio selo iz kojeg potječemo.“

Di Ciacca kaže da je trebao kupiti cijelo selo kako bi započeo radove na obnovi zbog komplicirane slagalice oko vlasništva, s obzirom da je na 30 hektara zemlje bilo upisano oko 140 vlasnika. Neki su posjedovali doslovno samo dio kuće, ali trebalo je svim ljudima ili njihovim nasljednicima (s obzirom kako je selo bilo prazno 50 godina mnogi su i umrli) ući u trag i isplatiti ih.

"Trebale su mi godine da otkupim sve dionice, nudeći svakom malom vlasniku cijenu po tržišnoj vrijednosti zemljišta, čak i ako parcela nije bila vrijedna, tako da su svi imali istu ponudu." Unatoč tome što nije otkrio pojedinosti o tome koliko je uložio, Di Ciaccia priznaje da je potrošio znatnu svotu na oživljavanje sela, a većina novca otišla je na obnovu.

Ipak, na kraju je uspio, a sad u selu živi šezdesetak ljudi. Ujedno, postalo je i profitabilno jer se u njemu odvijaju razni događaji, od festivala, kuhanja, rada u vinogradima i slično. I sam Di Ciacca danas s ženom i obitelji ovdje provodi najveći dio godine, i uživa u životu u prirodi i svježem zraku. I neka uživa, jer čovjeku koji oživi čitavo selo – valja se nakloniti.

3 genijalna talijanska vinograda u kojima možete provesti noć Talijanski vinogradi - 6 Talijanski vinogradi - 2 Talijanski vinogradi - 3 +2 Talijanski vinogradi - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju