Kada pomislimo na Maroko, nekako nam prvo na pamet padne grad Marakeš. Premda mu nije prijestolnica i nema more poput nekih drugih, ovaj grad osvojio je srce svijeta. A njegovo je pak srce smješteno u njegovu centru – otići u Marakeš, a ne posjetiti Jema el Fnaa, pa to je kao otići u Rim, a ne vidjeti papu!

U gradu boja i bogate kulture, poznatom i kao "vrata u Saharu", smjestio se jedan od najpoznatijih trgova svijeta. Jema el Fnaa je trg i tržnica u četvrti Medina, koju mještani koriste stotinama godina. A i turisti sve više i više.

Ovdje se okupljaju krotitelji zmija, trgovci i pripovjedači. Slavni trg osnovan je 1062. godine, i to upravo da bi se na njemu okupljalo – iako je, naravno, služio i kao tržnica. No, trgovina je bila samo povod… Sjedeći u srcu grada, opojna atmosfera kojoj su pridonosili lokalni pripovjedači i šarmeri zabavljala je gomile, a strašni vođe dokazivali su svoju moć kažnjavanjem zločinaca kojima je cijeli grad mogao svjedočiti.

Zbog svoje povijesne i kulturne važnosti Jema el Fnaa prepoznao je i UNESCO, koji ga je kategorizirao kao remek-djelo usmene i nematerijalne baštine čovječanstva.

Srećom, Jema el Fnaa nije zapela u svojoj povijesnoj ulozi, već i dalje aktivno sudjeluje u životu grada, a pritom je postala i šarena, živa razglednica. Začini, lijekovi i lišće prodaju se najviše u jutarnjim satima, dok popodne smjenu preuzimaju puhački instrumenti krotitelja zmija i zabavljena publika.

Kada sunce zađe, trg dobiva novo lice i imate osjećaj kao da se rodio jedan potpuno novi svijet. Gatare vas mame svojim prognozama, akrobati i plesači izvijaju se po ulicama, hena-majstori ukrašavaju ruke i lica ozarenih turista, a restorani i barovi mame svojim mirisima i bogatom gastroponudom.

Trg Jema el Fnaa nekad je spajao stare urbane cjeline – Medinu (stari grad), Kasbah (kraljevski grad) i Mallah (židovsku četvrt), a danas ponosno može reći da se na njegovu tlu spaja cijeli svijet.

Za nepopravljive romantike: 5 gradova s kojima trebate počastiti svoju bolju polovicu! +0 Gondola

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju