Kad bi vam netko rekao da je jedna od najjačih svjetskih valuta, američki dolar, zapravo rođena u malom mjestašcu zemlje koja je nekad bila pod sovjetskom čizmom, možda biste pomislili da priča gluposti. No, istina je – kolijevka dolara nalazi se upravo ovdje, na sjeveru Češke i blizu granice s Njemačkom, u malom gradiću Jachymov.

Čak i kad biste ušli u ovaj gradić, ne biste imali po čemu naslutiti koliko je kroz povijest bio značajan za svjetsku ekonomiju. Izgleda kao sasvim običan, pitom gradić gotičke arhitekture ušuškane u zelenilo okolnih brda u šuma. Barem na prvu…

Prije Europom su vladali vladari koji su se međusobno otimali za teritorij i vlast. A to su nastojali ostvariti kovanjem vlastitih valuta. Jachymov je tada bio rudarski gradić u kojem je grof Schlick iskovao svoje srebrne novčiće (tzv. talire) 1520. godine – i to u količini većoj nego što je kovan ijedan drugi novac.

Zahvaljujući ovome, Jachymov je postao jedno od najvećih rudarskih središta Europe u kojem je radilo čak 8 000 rudara. Procjenjuje se i kako je do sredine 16. stoljeća iskovano oko 12 milijuna talira, više od ijedne druge valute u Europi.

Ovdašnja nalazišta srebra uskoro su presušila, no kako je talir postao slavan, postao je i mjera za modeliranje novca brojnim drugim zemljama diljem Europe i svijeta. A to je uključivalo i imena koja su porijeklo povukla od talira: dalur, tallero, taliro… A, sjećate li se slovenskih tolara?

Čak su i rumunjski leu te bugarski lev povukle imena od lava koji se nalazio na originalnim talerima. Nijemci su „zakucali“ nazvavši svoje novčiće leeuwendaler („lavlji dolar“) ili skraćeno: daler. Kada su Nizozemci stigli u današnji SAD u 17. stoljeću, sa sobom su donijeli naziv za daler koji će ovdje postati jedna od najpoznatijih valuta svijeta: dolar.

U Jachymovu se danas nalazi tzv. Royal Mint House, muzej na čijem su mjesto prije 500 godina „rođeni“ dolarovi prabake i pradjedovi. Ironično, ovdje možete platiti češkim krunama, eurima i ponekad ruskim rubljima, no ne primaju dolare 😉

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju