Smješten u provinciji Malaga u Andaluziji, grad Ronda poseban je po tome što je izgrađen na samom vrhu litice koja grad dijeli na dva dijela. Istražite ga.

Kako do Ronde?

Iz Hrvatske i Budimpešte često možete pronaći jeftine povratne avionske karte za Španjolsku, no do same Ronde ne možete direktno avionom.

Najbolja je opcija let do aerodroma u Malagi, a kad tamo stignete, do Ronde možete autobusom ili vlakom, na što ćete izdvojiti 2 sata i 45 minuta. Najjeftinija će vam biti vožnja autobusom, koja će vas doći maksimalno 15 eura, dok će vas vožnja vlakom stajati od 15 do 36 eura, ovisno o terminu koji odaberete.

Kako se kretati po gradu?

Rondu možete istražiti pješice, a ako vam zatreba, glavna autobusna postaja nalazi se na Plaza Concepción García Redondo, samo 5 minuta pješice od glavne željezničke postaje u novom dijelu grada. Karte za autobus možete kupiti u uredu za prodaju karata, a na samom kolodvoru možete ostaviti i svoje ruksake. Voze vas dva prijevoznika, a to su Portillo i Los Amarillos.

Zanimljivosti o Rondi

Za Rondu kažu da je smještena na jednoj od najzanimljivijih i najneobičnijih lokacija u Španjolskoj, a s time se slažemo i mi. Grad napola dijeli već spomenuta klisura koja se zove El Tajo, rascjep joj je na visini od 100 metara, a stvorila ju je rijeka Guadalevín.

Sam grad nalazi se na planinskom području 750 metara iznad razine mora, a pogledi su tamo zaista spektakularni i to je nešto što ćete zauvijek pamtiti. Okolne planine tijekom povijesti bile su pak omiljeno područje za razbojnike koji su se zbog relativno nepristupačnog terena tamo voljeli skrivati, a istražiti ih možete i vi.

To su mjesto voljele i mnoge poznate povijesne ličnosti, a posebno se ističu američki književnik Ernest Hemingway i američki redatelj Orson Welles. Naime, oni su rado boravili u starom dijelu grada koji se zove La Ciudad, zbog čega je grad danas toliko i poznat.

Osim Ernesta i Orsona, u Rondi je 1950-ih živio i radio i David Bomberg, engleski slikar koji je zaslužan za slike koje prikazuju nadasve zanimljive i pitoreskne prizore prirode zbog kojih danas mnogi Rondu vole posjećivati.

No Ronda je najpoznatija upravo po svojoj lokaciji i mostovima s kojih se prelazi s jedne strane grada u drugi. Sama klisura povezana je s čak tri mosta, a to su Puente Nuevo, Puente Viejo, izgrađen 1616. godine, te Puento Romano, za koji se pretpostavlja da je građen između 9. i 15. stoljeća.

Najnoviji most zove se Puente Nuevo, a mnogi Rondu pamte upravo po njemu. Njegova gradnja započela je 1759. godine i trajala je 34 godine, a zanimljivo je da se na samoj sredini mosta iznad središnjeg dijela nalazi komora koja se tijekom povijesti koristila u razne svrhe, a mnogi je pamte po tome što je služila kao zatvor.

Tijekom gradnje mosta život je izgubilo čak 50 radnika, a mi moramo priznati da su zatvorenici imali izvanredan pogled iz ćelije. Danas je u njoj postavljena izložba koja opisuje gradnju i samu povijest mosta.

Još je jedna zanimljiva činjenica povezana s Rondom, a to je duga tradicija borbi s bikovima. Tamošnja arena jedna je od najstarijih arena za borbu bikova u cijeloj Španjolskoj, a mnogi je smatraju i najvažnijom. Ta kolijevka borbe s bikovima ima i posebnu ličnost po kojoj se pamti.

To je bio Francisco Romero, koji se u 18. stoljeću prvi put suočio s bikom oči u oči, što je tada bila novost jer je do tada običaj bio da se muškarac s bikom suočava na konju. Nova taktika bila je brzo prihvaćena, a arena za borbe iz 1785. godine Plaza de Toros de Ronda bilo je glavno mjesto događaja.

Što vidjeti i doživjeti u Rondi u 24 sata?

Rondu ćete početi istraživati tako što krenete od mostova. Prvi neka vam bude onaj najnoviji Puente Nuevo, koji spaja noviji dio grada sa starom maurskom četvrti. Nakon što upijete sve zamamne poglede, krenite prema starom mostu Puente Viejo, no trebate znati da to nije najstariji most, već je najstariji onaj iz 17. stoljeća, Puente San Miguel, koji se nalazi nizvodno niz rijeku.

Nastavite istraživati famozni klanac El Tajo, a super je što se spustiti možete čak i do rijeke. Krenite iz starog dijela grada, Plaze Maria Auxiliadora koja vas vodi sve do najnižeg dijela, a pogled u visinu prema mostu je besprijekoran. Natrag prema vrhu možete se popeti stubištem palače Casa del Rey Moro iz 18. stoljeća koje ima 200 stepenica. Spremni na uspon?

Nakon tjelovježbe posjetite muzej posvećen razbojnicima koji je jedini takav u cijeloj Španjolskoj. Poznati Museo de Bandolero upoznat će vas sa zanimljivom poviješću vezanom za razbojništva na ovom području.

Muzej se sastoji od pet soba i čak 1390 zanimljivih predmeta kao što su knjige, oružje, fotografije razbojnika, gravure, litografije i mnoštvo drugih povijesnih ostataka koji će vas oduševiti. Ulaznicu ćete platiti svega 3,75 eura, što nije puno.

Kao što smo spomenuli, Ronda je nadaleko poznata po borbama bikova, pa nikako nemojte propustiti i posjetu muzeju Plaza de Toros, jednom od najznačajnijih i najposjećenijih muzeja posvećenih koridi, odnosno borbi s bikovima. Muzej se nalazi u sklopu same arene za borbu, koju ćete isto tako istražiti, a ulaznicu ćete platiti 8 eura.

Poželite li se još više vratiti u povijest, nedaleko od arene nalaze se i Baños Arabes, arapske kupke koje datiraju u 10. i 11. stoljeće. Večer provedite uz ugodne poglede na prirodu i klisuru iz hotela Don Miguel koji je izgrađen tik uz klisuru uz most Puente Nuevo. Uživajte u Rondi!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju