Prizor šarenih fasada na zgradama u nizu odmah nas vraća u luke Kopenhagena, Nizozemsku, Švedsku… A sada ćemo se sjetiti i slatkog grada Cobh na jugu Irske, nedaleko od Corka.

Kao luka, Cobh prihvaća velik broj brodova i jahti, no odatle se turisti rasprše po ostatku otoka. Lučki grad tako je tek nedavno otkrio svoj turistički potencijal, pa je sada odlično vrijeme prošetati njegovim ulicama – dok se još trude, a nemaju ogromne gužve koje sa sobom povlače poskupljenja cijena.

Sjever Europe možda nije poznat po lijepom vremenu i plažama, no tmurni oblaci i gotičke zgrade imaju posebnu dozu romantike. Kada k tome pribrojite šarene zgrade u nizu, dobivate posebnu sjevernjačku paletu boja, a i savršenu Instagram pozadinu. Zbog šarenila i rasporeda u Cobhu ovaj dio grada nosi popularan nadimak Deck of Cards ili „špil karata“.

Posljednja luka koju je vidio Titanic

Njegovu pitomu panoramu presijeca samo tanki i oštri „špic“ tornja katedrale St. Colman. S tornjevima visine gotovo 92 metra, ovo je najviša crkva i jedna od najviših zgrada u Irskoj. U tornjevima se nalazi čak 49 zvona, pa možete zamisliti melodiju po cijelom gradu kada zvonar dođe na posao dobre ili loše volje.

Prošećete li rivom uočit ćete kipove žene s dva mlađa brata. Uspomena je to na brojne Irce koji su prešli Atlantski ocean trbuhom za kruhom. Dama se zove Annie Moore i prva je osoba iz Irske koja je prošla kroz Ellis Island u njujorškoj luci. Bilo je to 1892. godine i Ellis Island bio je najfrekventnije mjesto kroz koje su prolazile stotine imigranata svakog dana. Iako su mnogi dolazili iz Irske i prije Annie Moore, ona je ostala simbol irske potrage za boljim životom.

Kad smo kod emigracije, napomenimo i to da je Cobh bio zadnja luka u kojoj je Titanic pokupio dio putnika prije nego se otisnuo na Atlantik, u svoje prvo i posljednje putovanje. Od 123 putnika koji su se ukrcali u Cobhu, 44 je preživjelo potonuće. Njima i Titanicu u čast, vidjet ćete spomenik i muzej Titanic experience u luci.

Prošećite divljom stranom

S obala Cobha možete posjetiti obližnji otok Spike, zvan „irskim Alcatrazom“. Osim zelenila i nešto parkova, krasi ga samo masivna utvrda u obliku šestokrake zvijezde. Nekad je služila kao zatvor, potom kao tvrđava, pa čak i samostan. Danas je to muzej irske prošlosti, te prilika da upoznate neke od najzloglasnijih Iraca u potpunoj sigurnosti.

Ako vas već zanima „divlja“ strana Irske, uputite se u 6 kilometara sjeverniji Fota Wildlife Park. Na 28 hektara površine prostire se zelenilo u kojem slobodno šeću tigrovi i lavovi, majmuni, klokani, nosorozi, zebre, bizoni, pande, vjeverice, žirafe… Nije riječ o klasičnom zoološkom vrtu jer životinje nisu u kavezima već lutaju po ogromnim površinama, a neke vrste se pritom susreću međusobno, te čak i s ljudima.

I za kraj, ne zaboravimo najdivljiju stranu Irske: lokalne pubove. Tu je, srećom, izbor ogroman, pa možete birati između onih pitomijih s terasom u cvijeću, i onih u koje čim uđete već imate zakazanu glavobolju za iduće jutro.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju