Fizička aktivnost, svježi zrak prepun mirisnih biljaka, čarobna priroda, opuštenost i dobro društvo – ako vas ovo privlači, onda je vrijeme da krenete u planine.

Okupite ekipu ili se priključite nekom planinarskom društvu i započnite s avanturom istraživanja lijepe strane Hrvatske. Hrvatska nije zemlja veoma visokih planina, ali veliki dio lijepe naše zemlje nalazi se u gorskom području. Upravo su ta gorska područja, uz rijeke, jezera i naše Jadransko more, najveće blago prirode. U nastavku vam donosimo neke od najljepših planina koje biste trebali staviti na svoj popis.

Mistični Risnjak

Riječ je o planinskom masivu koji spada u planine Dinarskog gorja, a sastoji se od brojnih planinskih vrhova. Zbog iznimnog bogatstva biljnog i životinjskog svijeta spada u najljepše hrvatske planine. Risnjak je također zaštićen kao nacionalni park. Ime je dobio po risu, svom divljem stanovniku.

Risnjak je trenutačno jedno od rijetkih područja u Hrvatskoj, pa i Europi, koje je ključno za opstanak risa. Na Risnjaku su dom još pronašli medvjedi i vukovi.

Pod Risnjakom izvire jedna od najčišćih i najljepših hrvatskih rijeka, rijeka Kupa. Najviši vrh te planine je Veliki Risnjak, koji se nalazi na 1528 metara nadmorske visine. Vrh je otvoren sa svih strana i pruža nevjerojatan pogled na Kvarnerski zaljev, Istru te Julijske Alpe u Sloveniji.

Do samog vrha možete stići označenim stazama različite zahtjevnosti i trajanja. Kao i uvijek, savjet je da stazu odaberete prema svojoj fizičkoj kondiciji te se svakako dobro opremite za planinarenje. Ova planina sigurno će vas oduševiti svojom netaknutom prirodom i nezaboravnim pogledom na samom vrhu. Ispod vrha Velikog Risnjaka na Schlosserovoj livadi nalazi se i predivni planinarski dom, koji je, nažalost, trenutačno zatvoren.

Bajkovita Učka

Učka je najviša planina istarskog poluotoka koja dominira nad istočnom obalom Istre i zaštićena je kao park prirode. Najviši vrh Učke na 1401 metru nadmorske visine je Vojak, a na vrhu se nalazi vidikovac. Na Vojaku se nalazi kula koja je izgrađena 1911. godine zbog nevjerojatnog pogleda koji se pruža na Istru, Kvarnerski zaljev s otocima, pa sve do Julijskih Alpi u Sloveniji i Dolomita u Italiji.

Za vrijeme prvog svjetskog rata kula je bila u funkciji austro-ugarske ratne pomorske promatračnice, a nakon proglašenja planinskog masiva Učke parkom prirode kula je postala njegov simbol. Kula je 2004. u potpunosti obnovljena te je danas uređena kao informacijski centar u kojem se nalaze suvenirnica, vidikovac te niz postavljenih teleskopa za bolji pogled na predivan okolni krajolik.

Glavno ishodište za uspon na Učku je prijevoj Poklon, kojim je planina odijeljena od Ćićarije. Na sam vrh možete stići putem sedam staza različite zahtjevnosti.

Nepregledni Velebit

Velebit je najduža, ali ne i najviša planina u Hrvatskoj. Za planinarenje su jednako atraktivni sjeverni, srednji i južni Velebit. Zbog toga što se proteže od Velebitskog kanala, dijela Jadranskog mora, od prijevoja Vratnik iznad Senja na sjeverozapadu pa do kanjona rijeke Zrmanje na jugoistoku pogledi koji se pružaju s ove planine ostavljaju bez daha. Velebit je planina između dva različita svijeta, s jedne strane hladna lička visoravan, a s druge strane toplo suncem okupano Jadransko more.

Vršni dio sjevernog Velebita, na kojem se nalazi Premužićeva staza te najviši vrh Mali Rajinac (1699 m) i popularna Zavižanska kotlina, proglašen je nacionalnim parkom te je ujedno i najpopularnije odredište planinara. Na odabir imate mnoštvo staza različite razine zahtjevnosti, od laganih do teških. Sigurno će vas Velebit oduševiti svojom iznimnom ljepotom i nevjerojatnim pogledima. Ako želite u pet dana proći veliki dio predivnog Velebita, razmislite o avanturi života - Highlander Velebitu, koji se ove godine održava u rujnu, i to od 12. do 17.

Highlander Velebit: Sve sto trebate znati o nevjerojatnoj pustolovini koju možete doživjeti u Hrvatskoj Highlander Velebit - 9 Highlander Velebit - 7 Highlander Velebit - 6 +31 Highlander Velebit - 5

Impresivno Biokovo

Biokovo je planinski masiv koji se smjestio iznad Makarske, a dijeli Jadran od Zagore. Sjeverni dio planine Biokovo proglašen je parkom prirode zbog iznimne bioraznolikosti. Najatraktivniji dio planine za planinare svakako su vidikovac Vošac, na kojem se smjestio i planinarski dom, te najviši vrh Sveti Jure, koji se nalazi na 1762 metra nadmorske visine.

Postoji nekoliko staza kojima možete stići do ovih vrhova različite zahtjevnosti te usput uživati u prekrasnoj prirodi i različitim poučnim pričama na koje ćete putem naići. Ako se odlučite posjetiti Biokovo, svakako navratite i do Kotišine, malog sela punog čuda. Naime, u Kotišini se smjestio interpretacijski centar u kojem ćete naići na niz informacija vezanih za ovaj predivni kraj. Prošećite i botaničkim vrtom Kotišina te upoznajte biljke Biokova.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju