Sigurno ste već čuli za Highlander Velebit, avanturu na kojoj u pet dana s ruksakom na leđima prelazite više od 100 kilometara Velebita, spavate u šatorima, postajete dio zajednice čiji članovi diljem staze nesebično pomažu jedni drugima u svim situacijama… Ako ste se malo bolje upustili u istraživanje rute i pogledali kadrove koje svake godine Highlanderi šalju s Velebita, onda ste sigurno i poželjeli biti dio ove priče, koja lagano prerasta u globalni fenomen.

Znamo da je jedno volja i želja, a drugo trenutak kada se treba odlučiti za završni korak i kliknuti mišem na prijavu, ali upravo takav iskorak iz komforne zone otkrit će vam zašto se Highlander događaji smatraju avanturom života. Pa ako ste jedan od onih koji svake godine smišlja „izlike“ zašto će pravo vrijeme za prijavu biti tek iduće godine, dat ćemo vam par savjeta nakon kojih se nadamo da ćete u vašu pustolovinu krenuti već ove sezone, jer iz prve ruke možemo potvrditi kako je svaki kilometar Highlandera priča za sebe i iskustvo koje bi svi trebali doživjeti.

Kako se prijaviti za Highlander?

Krenimo od najlakše ili nekima najteže stavke… Na službenoj stranici događaja potrebno je kliknuti na ikonu registriraj se, koja vas vodi na stranicu na kojoj možete odabrati stazu i iskustvo koje želite. Za Velebit su dostupne tri opcije. Prva i najduža, o kojoj i pišemo, u trajanju od pet dana i stazom od preko sto kilometara je Highlander Velebit. Ako ipak još niste donijeli konačnu odluku za sudjelovanje na najdužoj stazi, možete opipati svoje bilo s tri dana i 55 kilometara na Highlander 55, koji vodi od Zavižana do Baških Oštarija i super je prilika da vidite kako funkcionirate u prirodi i što mislite o životu u šatoru. Highlander 55 je isto odlično iskustvo, dosta manje fizički zahtjevno od pune staze. Treća opcija je Highlander Experience za koji će vam trebati dva slobodna dana, kako biste s jednim noćenjem prešli 30 kilometara Velebita.

5 dana u nestvarnoj prirodi Velebita: Avantura s ruksakom i šatorom u posljednjoj europskoj divljini Highlander Velebit Highlander Velebit Highlander Velebit +24 Highlander Velebit

Nakon što ste odabrali vašu avanturu trebate popuniti kratki upitnik vezan za prehranu, eventualna zdravstvena stanja za koja bi organizatori trebali znati, dolazite li s psom ili bez psa (prema pravilima psi moraju cijelo vrijeme biti na povodcu) te logističke stvari, poput prijevoza, prebacivanja prtljage na cilj, itd.

Potvrda da ste novi budući Highlander, zajedno s kodom, uskoro stiže na email, a upravo taj email ćete pokazati u Senju ili na Zavižanu prilikom registracije za događaj, nakon čega ćete dobiti Highlander ID, zemljovide, dio hrane.

Kako se pripremiti za Highlander?

Ako često planinarite nećete imati velikih poteškoća prilikom priprema. Jedina stvar na koju ćete morati obratiti više pozornosti je ta da ćete u tih pet dana nositi dosta tereta na leđima (šator, odjeća, oprema, hrana, voda…) i da upravo to najviše otežava prelazak staze. Međutim, na službenoj stranici je sve u detalj objašnjeno pa i oni s manje kondicije mogu slijediti upute organizatora i stazu bi trebali proći bez puno problema.

„U mjesecima prije dolaska na Highlander kao pripremu preporučujemo do 200 kilometara hodanja po prirodi i planinama kako bi tijelo i um pripremio na izazove koji te očekuju. Sva oprema koju nosiš na HIGHLANDER treba biti testirana prije događaja kako bi bila funkcionalna! “ – kako organizatori kažu priprema može biti prevaga između lošeg i fantastičnog iskustva. Ostale savjete možete potražiti na linku.

Kako doći na Highlander?

Highlander starta na Zavižanu, ali nije dobra ideja samo se pojaviti na startu, osim ako ne živite u blizini, jer je u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit zabranjeno kampiranje, a pretpostavljamo da je zavižanski planinarski dom tih dana popunjen. Tako da biste se na dan Highlandera morali brinuti o tome koliko se rano ustati i onda umorni krenuti istraživati predivnu prirodu i savladavati napore tog dana. Plus morate se organizirat nakon cilja da vas netko prebaci od Starigrada do Zavižana kako biste pokupili automobil i krenuli kući, tako da to nije dobra opcija.

Dan prije starta u Senju se možete registrirati, preuzeti gore spomenute stvari i u miru ih rasporediti u ruksak te proučiti karte i vašu Highlander putovnicu. Organizatori nekoliko sati prije starta iz Senja osiguraju svima prijevoz autobusima do Zavižana, tako da se u miru možete družiti večer prije u Senju i ujutro već spremni krenuti u „osvajanje“ Velebita.

Kilometri slobode: Najveća „mala“ avantura koju možete doživjeti u Hrvatskoj Highlander Velebit - 14 Highlander Velebit - 10 Highlander Velebit - 19 +62 Highlander Velebit - 28  

Senj je dobro povezan s ostalim dijelovima Hrvatske tako da vjerujemo, ako ne idete automobilom, da ćete bez problema naći autobusnu liniju koja vam najviše odgovara. Starigrad i Senj su isto dobro povezani linijama, pa možete nakon cilja sjesti u autobus i odmarati do Senja gdje ćete preuzeti vaš automobil.

Nama se najviše sviđa opcija od prošlogodišnjeg Highlandera, kada smo putovali automobilom do Starigrada, ukrcali se na bus do Senja, prespavali, te nakon cilja sjeli u auto i bez žurbe, po danu krenuli kući. Preporučujemo da što prije rezervirate smještaj u Senju za dan prije avanture, jer osim velikog broja planinara, Senj je i zanimljivo turističko mjesto koje svake godine ima svoju mnogobrojnu turističku „publiku“.

Najbolja stvar kod Highlandera je ta što i da nemate neki konkretni plan za povratak kući, uvijek će te upoznati nekoga tko će vam ponuditi mjesto ili neku opciju koja će u tom trenutku doći kao naručena. Vjerujte nam!

Kako „preživjeti Highlander“?

Dugačak je popis obavezne opreme za Highlander Velebit koju svaki sudionik treba nositi sa sobom, ali niti jedna stavka s liste nije suvišna, dapače, sve su pomno dodane kako bi se svima omogućio što sigurniji boravak u prirodi.

Vrijedi uložiti u kvalitetnu opremu, ali ne morate sve kupiti odjednom. Malo po malo, iz avanture u avanturu, prebacite se na odjeću od merino vune, lakše šatore, manje vreće za spavanje… Kada se spremate vodite računa o svakom gramu, jer gram po gram koji ostane kod kuće to ćete na stazi biti slobodniji. Najvažnije je da ste sigurni i da vam je toplo i tu nema štednje na težini.

Hrane ćete na stazi imati dovoljno, a i drugi Highlanderi će s vama rado podijeliti i svoje zalihe. Zato nemojte nositi hrpu hrane, nosite nešto od čega „će vam srce zaigrat na stazi“ i dat motivaciju za još koji kilometar, poput instant juhe, nekih grickalica za energiju, čokolade…

Imajte na umu da svu opremu obavezno isprobate prije događaja, kako biste vidjeli da sve štima, shvatili što vam je višak, a što još trebate nabaviti. Ako imate pitanja slobodno se javite susretljivim organizatorima, ili u Facebook grupu Highlander Adventure, a i mi bismo vam mogli dati još koji savjet iz rukava 😉 Osmijeh na lice i sretno!



 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju