1. Pulska Arena (Amfiteatar)

Amfiteatar u Puli je najveći i najsačuvaniji spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj. Svake godine privlači na tisuće posjetitelja, a često je i mjesto zbivanja brojnih kulturnih manifestacija i koncerata. Manu Chao, Leonard Cohen, Tom Jones, Solomon Burke, Joss Stone samo su neka od imena koja su gostovala. Filmski festival koji se svake godine održava u Areni vrhunac je ljetne filmske sezone, istina nije više onako grandiozan kao nekada, ali posljednih godina hvata zamah prema slavnim danima. Amfiteatar se nalazi na vrhu naše ljestvice, a posjetite li ga prilikom vašeg boravka u Puli, saznat ćete i zašto.

2. Forum

Pulski Forum je središnji gradski trg još od osnutka rimske kolonije Pole. Njegov današnji izgled poprilično je izmijenjen, a samo Augustov hram svjedoči o davnoj prošlosti trga. Augustov hram pomalo podsjeća na neki drevni Grčki hram, te je ujedno, po mnogima, i najljepša građevina u Puli. Sjednite u jedan od kafića na Forumi te provedite vrijeme u predivnom pogledu na hram. Za ljubitelje nogometa jedna fakta: Na Forumu je prije nekoliko godina snimana reklama koja se vrtila prije početka prijenosa za nogometnu 'Ligu prvaka'. U glavnim ulogama dva velikana nogometne igre Romario i Gianfranco Zola.

3. Arheološki muzej Istre

Arheološki muzej Istre je specijalni muzej osnovan 1902. godine u Puli, a prostire se na površini od 3600 m². Muzej sadrži tri zbirke: prapovijesnu, antičku, te kasnoantičku i srednjovjekovnu. Ako volite povijest i želite saznati više o Istri i Puli, ovo je mjesto koje svakako trebate posjetiti.

4. Zlatna vrata

Postavljena u spomen na tri brata obitelji Sergijavaca, posebno na Lucija Sergija Lepida, tribuna koji je služio u Rimskoj legiji, koja je sudjelovala u bitci kod Akcija, pa se pretpostavlja da je slavoluk izgrađen između 29 i 27 godine pr. Kr. Slavoluk je privukao pozornost mnogih umjetnika, među ostalim i Michelangela koji ga je ovjekovječio crtežom. Ovo je jedan od najfotografiranijih motiva Pule, a svakako ga je vrijedno vidjeti ili popiti pivo u društvu Jamesa Joycea čiji se spomenik nalazi u pubu s pogledom na Zlatna vrata.

5. Nacionalni park Brijuni

Iako se Brijuni ne nalaze u središtu Pule, to je mjesto koje svatko barem jednom u životu mora posjetiti. Nalaze se nekoliko kilometara zapadno od istarske obale, nasuprot mjesta Fažana, te se sastoje od 14 otoka i otočića ukupne površine 33,9 km kvadratna. Do Brijuna dolazite brodom koji za cijenu od 20 kn vozi do Velog Brijuna u roku od 20 minuta. Na Brijunima možete provesti cijeli dan razgledavajući predivnu prirodnu i kulturnu baštinu, posjetiti Titovu vilu ili odigrati partiju golfa. Brijuni su popularno nazvani i „Raj na zemlji“. Neznamo niti jednu riječ osim 'obavezno posjetiti'...u redu to su bile dvije riječi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju