Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u suradnji s partnerima razvio je inovativnu aplikaciju namijenjenu oboljelima od alergije.

Aplikacija Alergo Alert omogućit će ažurno praćenje dnevnog stanja alergena prisutnih u zraku, a uz informacije o trenutnom stanju korisnicima će biti dostupna i prognoza za nadolazeće dane.

Alergo Alert je besplatno dostupan svim korisnicima pametnih telefona s iOS i Android operativnim sustavima. Aplikacija je jednostavna za korištenje te omogućuje visok stupanj personalizacije, čime je zajamčeno još bogatije i potpunije korisničko iskustvo, a jednostavnom razumijevanju dobivenih rezultata pridonosi primjena color koda za nisku, umjerenu i visoku koncentraciju alergena te jedinstvena Alergo Alert vrijednosna skala. Za sada su korisnicima dostupni podaci za područje Zagreba, ali već se planira postepeno proširenje na druge gradove u Hrvatskoj.

Personalizacija aplikacije znači da će korisnici dobivene informacije moći koristiti na način koji ponajviše pogoduje praćenju njihova osobnog stanja, ali i preventivnom djelovanju u svrhu unaprjeđenja vlastitog zdravlja. Izradom korisničkog računa ili povezivanjem s osobnim Facebook profilom korisnici Alergo Alerta dobivat će obavijesti o biljkama čija im pelud uzrokuje najveće zdravstvene probleme.

Uz to će im biti dostupna i usluga vođenja osobnog dnevnika, odnosno unošenje i pohranjivanje podataka o tome kako se koji dan osjećaju te njihova usporedba s aktualnom i periodičkom prisutnosti pojedinog alergena. Prikupljeni podaci mogu ukazati na to kako se korisnici aplikacije osjećaju s obzirom na smanjenu ili pojačanu koncentraciju određenog alergena te će svoju praktičnu primjenu zasigurno naći i prilikom konzultacija s liječnicima.

„Pelud je najsnažniji prirodni aeroalergen i najčešći uzročnik alergijskih bolesti dišnog sustava, osobito u razvijenim zemljama, a ne smijemo zanemariti niti socioekonomske posljedice koje se očituju u povećanju troškova zdravstvene skrbi, gubitku produktivnosti i smanjenju kvalitete svakodnevnog života.

Svake godine sve veći broj osoba u svijetu umire ili ima ozbiljne zdravstvene probleme uzrokovane zagađenjem zraka, kao što su primjerice astma, kronične opstruktivne bolesti pluća, ostale respiratorne bolesti, kardiovaskularne bolesti i karcinomi.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko 235 milijuna ljudi širom svijeta pati od astme koja može biti izazvana raznim faktorima, a između ostalog i alergenom peludi. Primjerice, alergijski rinitis jedan je od najčešćih kroničnih respiratornih bolesti koja pogađa gotovo 15% svjetske populacije.

Aplikaciju Alergo Alert moguće je besplatno preuzeti putem Google Playa za uređaje s Android operativnim sustavom i App Storea za uređaje s iOS operativnim sustavom, javlja portal ictbusiness.info

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju