I dok neke stvari koje unosimo u organizam uzimamo zdravo za gotovo i ne pomišljamo da nešto s njima možda nije u redu, u drugim su zemljama zabranjene. Primjerice, kažite svojoj brižnoj baki da iz kolača izostavi margarin i dobit ćete prijeki pogled, dok s druge strane kanadske i danske bake margarin ni ne pomišljaju staviti prilikom spravljanja omiljenog kolača...
Portal Brightside objavio je listu namirnica koje negdje nisu dobrodošle, pa krenimo lagano nabrajati i pojašnjavati...
Piletina
Naravno, ne sva, no od 1997. u dijelovima Europe i Velikoj Britaniji zabranjena je prodaja piletine obrađene klorom. Otopina klora često se koristi za zaštitu piletine, jer se njome sprječava pojava salmonele i ostalih bakterijskih infekcija, no u Europi se takav postupak smatra rizičnim jer velika količina klora može imati štetan učinak na zdravlje. Istu su zabranu uveli i Rusi 2010., pa ako se i hrabri Putin boji „piletine s klorom“, tko smo mi da sumnjamo...
Proteinske pločice
Ne morate paničariti i prestati žvakati pločicu od žitarica prije odlaska u teretanu, ali da ne biste rekli kako smo nešto preskočili, znajte kako ove pločice nećete pronaći u Danskoj. Tamošnje zdravstvo zaključilo je kako sadrže previše toksičnih stvari koje imaju negativan utjecaj na bubrege i jetra kod djece koja ih često konzumiraju.
Soja sos (umak)
Nešto više od 80 posto soje je genetski modificirano, a kako GMO nije još dovoljno istražen, neke zemlje jednostavno ne žele preuzimati rizik. GMO nije dozvoljen u nekim europskim zemljama, Rusiji i zemljama Perzisjkog zaljeva, a pomalo zastrašujuće zvuči kako ovaj umak sadrži i kancerogeni spoj etil karbamat. Hm, unatoč svemu tome, nismo sigurni da bismo mogli uživati u sushiju bez ovog umaka...
Meso
Ne, neće vam sutra zabraniti jedenje mesa, ali meso tretirano raktopaminom, hormonom koji je zaslužan za brži rast životinja i njihovo debljanje, može biti štetno i uzrokovati kardiovaskularne probleme. Ovakvo meso je zabranjeno u nizu zemalja, a među njima su i Kina i Rusija. Ovi potonji očito nemaju problema sa zabranama...
Čips
Onaj od krumpira, ali i onaj koji sadrži sintetičku mast olestru zabranjen je u Kanadi. Zbog olestre može doći do želučanih problema, a nije loše ni znati kako se često koriste u svim onim proizvodima koji imaju "utješnu“ oznaku light...
Jabuke
Prema jednom američkom istraživanju, u gotovo 80 posto jabuka pronađen je difenilamin, koji čuva voće dulje svježim pa ga je lakše transportirati diljem svijeta. Na starom kontinentu ovaj dodatak se smatra kancerogenim, pa je zabranjen u hrani od 2012. godine.
Kruh
Ukoliko sadrži azodikarbonamid, zabranjen je u Europi i Australiji. Koristi se da bi kruh potrajao dulje, ali s obzirom da može izazvati astmu i alergijske reakcije, negdje za njega vrijedi „no passaran“. No dobro, izbora kruha bar ima, tako da, nije da će vas ova vijest dotući...
Margarin
Konzumacija trans masti može dovesti do visokog krvnog tlaka i kardiovaskularnih bolesti, a ovih masti, 15 posto, pronađeno je najviše u margarinu. One su stoga zabranjene u Kanadi, Danskoj i Švicarskoj, a u nekim zemljama propisano je koliko ih najviše može biti u hrani.