Mesne okruglice sjajan su dodatak brojnim jelima. Možete ih skuhati u umaku od rajčice i poslužiti s tjestenom, kuhanom palentom, rižom i krumpirom – možete ih dodati i sendvičima i salatama.

Mesne okruglice obično se rade od junetine i/ili svinjetine, no možete ih napraviti i s manje masnim vrstama mesa – poput piletine ili puretine.

Želite li napraviti sočne mesne okruglice od piletine, sljubite ih s nekoliko sastojaka koje će im dodati dodatnu dozu slasti. Primjerice, u smjesu dodajte naribanu jabuku i malo mrkve. Ne brinite, neće osjetiti okus voća u konačnom jelu.

Sočnost će podariti i malo mlijeka u smjesi – upotrijebiti možete punomasno kravlje mlijeko ili biljnu alternativu od badema, kao i naribani parmezan.

Sastojci:

  • 450 g mljevene piletine
  • 450 g bbq umaka
  • 375 ml pilećeg temeljca
  • 120 g krušnih mrvica
  • 50 g naribanog parmezana
  • 30 g maslaca
  • 30 ml mlijeka
  • 1 mrkva
  • 1 manja jabuka
  • 1 jaje
  • 1 manji luk
  • 1 žlica nasjeckanog češnjaka
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje po želji

Priprema:

  1. Otopite maslac u većoj tavi.
  2. Dodajte sitno nasjeckanu mrkvu i pirjajte nekoliko minuta dok ne omekša.
  3. Dodajte sitno nasjeckanu jabuku i luk i pirjajte sve zajedno još dvije-tri minute.
  4. Izvadite smjesu iz tave i stavite sa strane. Pustite da se smesa ohladi do kraja.
  5. U velikoj zdjeli pomiješajte krušne mrvice i mlijeko.
  6. Dodajte jaje i naribani parmezan. Posolite i popaprite te dodajte nasjeckani češnjak.
  7. Dodajte prepirjanu i ohlađenu mrkvu, jabuku i luk.
  8. Dodajte mljevenu piletinu.
  9. Rukama pomiješajte sve sastojke.
  10. Oblikujte mesne kuglice – iskoristite po dvije žlice smjese za jednu kuglicu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite cijelu smjesu.
  11. U tavi zagrijte ulje pa na njemu zapecite mesne okruglice – pecite ih sa svake strane par minuta dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
  12. U loncu pomiješajte pileći temeljc i bbq umak i zagrijte.
  13. U umak dodajte mesne okruglice i kuhajte ih desetak minuta dok se termički ne obrade do kraja.
  14. Poslužite mesne okruglice s umakom i prilogom po želji. Dobar tek!

5 vrsta hrane koju ne bismo trebali kupovati u supermarketima Mljeveno meso Pileći temeljac Sir u listićima +2 Kocka za juhu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju