Bajkovito Lonjsko polje postalo je ovih dana još bajkovitije. Čudo prirode prosuto na 50 000 hektara uz obale rijeke Save svake godine privlači tisuće turista. Kako taj broj raste, uprava Parka trudi se gostima ponuditi nove sadržaje za ljepše iskustvo boravka, a u skladu s ekološkim standardima.

Po uzoru na nekadašnje čardake (koje i dalje možete vidjeti u parku), podignuti su novi vidikovci s kojih puca nevjerojatan pogled na bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta. Za njihov atraktivan izgled zaslužni su arhitekti Mia Roth i Tonči Čerina sa svojim suradnicima. Savršeno uklopljeni u prirodu oko sebe, omogućuju promatračima da i sami postanu dijelom prirode, ne remeteći njenu idilu i mir.

Močvara u kojoj ne nedostaje sadržaja

Ovo je samo jedno u nizu ugodnih iznenađenja koje Park prirode Lonjsko polje omogućuje svojim gostima. Podsjetimo, prije dvije godine na rijeci Strug (tj. iz pristaništa u selu Plesmo) krenula su dva nečujna čamca na solarni pogon. Oni vam omogućuju uživanje u veličanstvenim prizorima nastambi dabrova, stoke na ispaši, rijeke nad kojom nadlijeću ptice… Na odgovoran i eko način.

Lonjsko polje inače je najveće zaštićeno močvarno područje u dunavskom porječju, oaza za ljubitelje (promatranja) ptica ali i bicikliste kojima je ovdje doista široko polje sa stazama dugim oko 310 kilometara.

Jedna od najpoznatijih točaka parka svakako je selo Krapje – europski spomenik kulturne baštine poznat po prekrasnim drvenim kućama od hrasta. Tu je i Repušnica u kojoj ćete zateći posavske konje i krave na pašnjacima.

U samom srcu Lonjskog polja možete posjetiti eko-etno selo Strug poznato po hrastovim kućicama nazvanim ženskim imenima, a nikako nemojte propustiti idilično selo Čigoč. U njemu svaka kuća ima svoje gnijezdo roda (ili bolje rečeno: svaka roda ima svoju kuću?). Još 1994. godine selo Čigoč proglašeno je „Europskim selom roda“.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju