Ogromna vrata koja vode u Sanu, stari jemenski grad djeluju kao portal u neki drugi svijet. Visoke, mršave zgrade od ćerpiča, odnosno opeke sušene na suncu koje podsjećaju na kakve divovske medenjake predstavljaju jedinstven prizor.

Karakteristični ćerpič, kakav se koristio i u seoskom graditeljstvu na istoku Hrvatske dobiva se od vlažne ilovače uz dodatak pljeve te zatim oblikuje rukom ili pomoću drvenih kalupa te zatim suši na zraku. Karakterističan je za Blisko istok i Egipat te tradicijskome graditeljstvu Amerike (tzv. adoba) i Kine.

Neobične sanske kuće nagurane u uske uličice povezuju bujni vrtovi, neobične radnje i trgovine. Bravari koji bruse ključeve, prodavači s improviziranim štandovima bodljikavog voća, magarci što čekaju kupce, pekari koji vade mirisni kruh iz užarene rupe u zemlji te deve što okreću mlinsko kamenje u sićušnim prostorijama kadrovi su kakve su mnogi od nas imali prilike vidjeti samo na filmu.

Slika nije dostupna Putovanja Pustinjski Manhattan: Upoznajte najstariji grad nebodera na svijetu

Zidovi visokih zgrada od sedam i više katova, u podnožju gotovo da nemaju prozora jer se prizemlja koriste kao radni prostor ili prostor za životinje. A prozori na gornjim katovima nerijetko imaju zaštitu, poput ukrasnog stakla kako bi ukućanima omogućili privatnost. Smeđe zidove krasi vapno, a na krovu su terase s kojih se u toplim noćima čuje žamor i smijeh.

Osim kao prostor za zabavu, terase služe i kao kafići te spavaonice na otvorenom kad se popnu temperature. Veličanstvene, ali praktične zgrade stare između 300 i 500 godina čine inspirativnu arhitektonsku viziju. Neki jemenski neboderi mogu doseći visinu i do 30 metara, a primjera radi, prvi moderni neboderi u Chicagu bili su tek nešto viši od toga.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Prvi na svijetu: Uvrnuti europski neboder u kojem se stanari griju na energiju sunca i vlastiti otpad

Arhitekturu jemenskih nebodera i gradove u kojima se mogu vidjeti (Zabid, Shibam i Sana) UNESCO je priznao kao svjetsku baštinu, a tradicija koja datira iz 8. i 9. stoljeća privlači ljude diljem svijeta. Kuće od ćerpiča moraju se neprestano obnavljati i popravljati tako da niti stručnjaci nisu posve sigurni otkada datiraju, ali srednjovjekovni izvori potvrđuju da je palača Ghumdam u Sani izgrađena u trećem stoljeću prije Krista imala 20 katova.

Ono po čemu su jemenski neboderi toliko jedinstveni je to što se još uvijek koriste, baš kao i prije stotina godina - dok je nekoliko zgrada prenamijenjeno u hotele i kafiće, u većini ljudi i dalje stanuju... 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju